Dag van het afval

13-09-2023 JOURE – In een duurzame wereld bestaat geen afval! De gemeente recyclen grondstoffen of repareren materialen. Daarom organiseren ze dan ook de Dag van het Afval op het milieuterrein in Joure. Dit jaar staat het thema textiel centraal: ‘Doe meer met je kleding’.

๐—ข๐˜ƒ๐—ฒ๐—ฟ ๐—ฑ๐—ฒ ๐——๐—ฎ๐—ด ๐˜ƒ๐—ฎ๐—ป ๐—ต๐—ฒ๐˜ ๐—”๐—ณ๐˜ƒ๐—ฎ๐—น
Aanschaffen, aandoen en weer wegdoen. Jaarlijks gooien we met zโ€™n allen in Nederland gemiddeld zoโ€™n 40 kledingstukken per persoon (dat is totaal 305,1 miljoen kilo) weg en kopen we er 46 kledingstukken bij. Teveel weggegooid textiel belandt uiteindelijk in de verbrandingsoven. Dit terwijl ruim 70 procent eigenlijk opnieuw te dragen is en/of hergebruikt kan worden als het wordt ingeleverd in een textielcontainer van Sympany.

Al jaren heeft de gemeente aandacht voor het terugdringen en scheiden van afval. Verbranden van afval is zonde en levert veel CO2. In een duurzame wereld bestaat geen afval maar recyclen we grondstoffen. Op deze dag organiseren we allerlei interessante en leerzame activiteiten rondom dit thema.

๐—ฃ๐—ฟ๐—ผ๐—ด๐—ฟ๐—ฎ๐—บ๐—บ๐—ฎ
13.00 โ€“ 13.15 uur: Inloop en ontvangst op het milieuterrein in Joure
13.00 uur – Doorlopend activiteiten
14.00 โ€“ 14.15 uur: Bekendmaking winnaar prijsvraag scholen door Nederlandse influencer Jesse van Wieren
15.30 โ€“ 15.40 uur: Wethouder vertelt over โ€˜Doe meer met je kledingโ€™
16.00 uur: Afsluiting.

๐—”๐—ฐ๐˜๐—ถ๐˜ƒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ถ๐˜๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ฐ๐—ต๐—ฒ๐—บ๐—ฎ
Kledingruilbeurs: shop duurzaam tijdens de kledingruilbeurs. Lever je (oude) kleding in of ruil het met andere deelnemers. Aanmelden als standhouder voor de kledingruilbeurs kan via mail: dagvanhetafval@defryskemarren.nl. Er is plek voor maximaal 20 deelnemers. Aanmelden is kosteloos en kan tot en met 1 oktober. Wanneer we eerder op het maximum aantal deelnemers zitten sluiten we eerder het aanmeldtermijn.

  • Maak samen met Jesse van Wieren een TikTok video en show jouw creatieve combinatie van oud- en nieuw textiel.
  • Beleef de reis van jouw afval tijdens de virtual reality (VR) Waste Experience in 360-graden van Omrin. Neem een kijkje in รฉรฉn van onze inzamelvoertuigen.
  • Doe samen met de afvalcoaches de (afval)quiz en win een leuke prijs!
  • Repareer of herstel je versleten en/of kapotte kleding bij het Repair Cafรฉ.
  • Springkussen voor jonge bezoekers.

De dag van het afval is op woensdag 8 november van 13.00 tot 16.00 uur te bezoeken aan de Handelswei 13, 8501 XJ te Joure.