Waarschuwing voor muggenoverlast

12-09-2023 JOURE – De zomer begon met relatief weinig muggen en weinig muggenoverlast, zo blijkt uit meldingen van de mate van muggenoverlast en aantal muggen via Muggenradar.nl. Vanaf half augustus nam de overlast sterk toe, mogelijk het gevolg van de overvloedige neerslag in juli en augustus. Door de huidige extreem hoge temperaturen wordt verwacht dat de overlast komende tijd nog verder toe kan nemen.

Vanaf half augustus gaven Muggenradar-deelnemers aan meer overlast te hebben ervaren dan daarvoor. De gemiddelde overlast lag vanaf 20 augustus zelfs hoger dan in de voorgaande drie jaren. Vermoedelijk komt dit doordat het in juli en augustus veel heeft geregend. Hierdoor waren voor langere tijd veel broedplaatsen (zoals plantenpotten, emmers en schotels gevuld met water) beschikbaar. De larven die aan het eind van juli uit het ei zijn gekomen, waren vier weken later volwassen, waarna ze op zoek gingen naar een bloedmaal en daardoor voor overlast zorgden.

Normaal loopt de temperatuur in september terug, wat ervoor zorgt dat muggen zich minder snel ontwikkelen. Maar met de huidige extreem hoge temperaturen zou het toch voor een piek in muggenoverlast kunnen zorgen. Allereerst leiden hogere temperaturen tot grotere aantallen vrouwtjesmuggen die actief op zoek gaan naar bloed. Daarnaast gaat de ontwikkeling van de larven bij hogere temperaturen veel sneller dan normaal rond deze tijd. Aangezien er de afgelopen weken flink wat regen is gevallen, zullen veel broedplaatsen nog steeds voldoende gevuld zijn met water, waardoor relatief veel muggen tot ontwikkeling kunnen komen.