Perioden met zon

16-08-2023 JOURE – De zon breekt door, maar er zijn ook wolken zichtbaar en in het uiterste zuidoosten is vanmiddag een bui mogelijk. Het wordt 21 tot lokaal 26 graden. Morgen is er meer bewolking en later is plaatselijk een bui mogelijk. Het wordt 21 tot 25 graden. Vanaf vrijdag is doet het klam en benauwd aan en van vrijdagavond tot en met zaterdagmiddag komt het tot (onweers)buien.

Vanochtend geregeld zon
Na plaatselijke mist breekt de zon op veel plaatsen goed door. In het oosten en zuiden zijn ook wolkenvelden zichtbaar en in het oosten van Gelderland en Overijssel valt de eerste uren een bui. Later op de ochtend verschijnen in het noorden stapelwolken. Verder is het rustig weer en waait het nauwelijks.

Vanmiddag mix van zon en wolken
De zon schijnt geregeld, maar er zijn ook wolkenvelden. In het (uiterste) zuidoosten is een bui mogelijk, elders blijft het droog. De wind waait uit het noorden tot noordoosten en is zwak boven land en matig in de kustgebieden, windkracht 2 tot 4 en de temperatuur loopt op naar 23 tot 25 graden. In het noorden en op de Waddeneilanden is het maximaal 21 of 22 graden, in het zuiden en zuidoosten kan het 26 graden worden.

Vanavond rustige en vrij warme avond
De zon schijnt nog geregeld tot zonsondergang, maar er is ook hoge bewolking aanwezig. In het oosten en zuidoosten komt meer bewolking voor, maar het blijft droog. De temperatuur daalt langzaam en rond zonsondergang (rond 21:00 uur) is het nog van noord naar zuid 17 tot 21 graden.

Vannacht oosten en zuidoosten een bui
In de westelijke helft van het land komen brede opklaringen voor. Verder naar het oosten is bewolking aanwezig en in het zuidoosten en oosten valt plaatselijk een bui. Op veruit de meeste plaatsen blijft het droog. Er staat een zwakke tot matige noordoostenwind en het koelt af naar 12 graden in het noorden en lokaal 16 in het zuiden.

Morgen toenemende bewolking, later een bui
In de ochtend schijnt in het westen, midden en noorden de zon, maar er is ook sluierbewolking zichtbaar. Vanuit het zuidoosten neemt de bewolking toe, maar het blijft droog. De wind waait uit het noordoosten en is zwak tot matig van kracht. In het Waddengebied neemt de wind toe naar vrij krachtig, windkracht 5.

Ook tijdens de middaguren overheerst de bewolking, maar vooral in het noordwesten schijnt dan nog geregeld de zon. Plaatselijk valt er in het oosten en zuidoosten een bui. Er waait een zwakke tot matige, in de Waddengebied en op het IJsselmeer nu en dan vrij krachtige, noordoostenwind. De temperatuur loopt op naar 21-22 graden in het noorden, naar 23-24 graden in het midden en naar 25 graden in het zuiden. Daarmee is de temperatuur heel gebruikelijk voor de tijd van het jaar.

Morgenavond is het veelal bewolkt, maar vanuit het zuiden klaart het op en breekt in het zuiden nog even de zon door. In de nacht naar vrijdag breiden de opklaringen zich verder over het land uit. In het zuidoosten komt het later in de nacht tot nevel of mist. De noordoostenwind is niet meer dan zwak en de temperatuur daalt naar 15 tot 17 graden.

Vrijdag zomers warm
De wind draait naar het oosten tot zuidoosten en is zwak tot matig van kracht. Daarmee wordt duidelijk warmere lucht aangevoerd waarin de temperatuur stijgt naar zomerse waarden. Het weerbeeld laat een mix zien van zon en wolken en het blijft droog.

Het kwik stijgt naar 26 graden in het noorden en naar 29 graden in het zuiden. Lokaal kan het in Limburg 30 graden worden. Op de Waddeneilanden wordt het maximaal een graad of 24. Ook op de westelijke stranden is het zomers warm met maxima van 27 graden. Wel steekt daar in de middag een zwakke zeewind op en wordt het iets minder warm. Door een hoge luchtvochtigheid zal het drukkend warm en benauwd aanvoelen.

In de avond neemt de bewolking toe en in Zeeland is later op de avond een (onweers)bui mogelijk. In de nacht naar zaterdag komt het in het westen tot enkele regen- en onweersbuien. Elders blijft het droog. Het is een klamme nacht met temperaturen rond 20 graden.

Zaterdag eerst onweersbuien, later zon
Het weekend beginnen we met veel bewolking en vooral in het westen en noorden enkele regen- en onweersbuien. Geleidelijk trekken de buien naar het noordoosten weg en in de middag breekt vanuit het westen de zon weer door. Toch is dan lokaal nog een bui mogelijk. De temperatuur stijgt in de middag naar 24-25 graden in het westen en naar 26 tot 28 graden landinwaarts. De wind draait naar het zuidwesten en neemt toe naar matig, in de kustgebieden naar vrij krachtig, windkracht 3 tot 5.

Zondag rustig weer met veel zon
De tweede dag van het weekend laat een rustig weerbeeld zien met flink wat zonneschijn. Het blijft overal droog en bij weinig wind uit het westen tot zuidwesten loopt het kwik op naar 25-26 graden in het westen en noorden en naar 27-28 graden landinwaarts. In het zuidoosten kan het 29 graden worden.

Volgende week eerst warm, later lagere temperaturen
Tot en met woensdag is het nog zeer warm met vooral landinwaarts tropische temperaturen van 30 tot 32 graden. In het noorden en westen is het veelal 26 tot 29 graden. De zon schijnt flink, maar er zijn ook wolken en soms komt het tot een (onweers)bui. Vanaf donderdag neemt de wisselvalligheid geleidelijk toe en wordt het ook minder warm.