Vrij zonnig

09-08-2023 JOURE – Op veel plaatsen is het zonnig. Tijdens de ochtend en eerste deel van de middag is vooral in het oosten nog vrij veel bewolking aanwezig, maar in de loop van de middag breekt de zon ook hier op steeds meer plaatsen door. Het wordt 20 tot 22 graden. De komende dagen stijgt de temperatuur naar zomerse waarden met daarbij flink wat ruimte voor de zon.

Vanochtend oosten grijs, elders veel zon
Vooral in het oosten komt regionaal laaghangende bewolking voor, elders is het vrij zonnig. Gedurende de ochtend breekt in het oosten de zon steeds vaker door. De westenwind neemt toe naar matig boven land tot vrij krachtig op de Waddeneilanden.

Vanmiddag op veel plaatsen zonnig
De zon schijnt op veel plaatsen. Het eerste deel van de middag heeft vooral het oosten nog met vrij veel bewolking te maken, maar gedurende de middag breekt de zon ook hier op steeds meer plaatsen door de bewolking heen. Het blijft overal zo goed als droog. Het wordt 20 graden in het noorden en langs de kust tot 22 graden in Noord-Brabant, Limburg en langs de oostgrens. Er waait een overwegend matige westenwind. Met deze weersomstandigheden is het prima weer om eropuit te trekken.

Vanavond brede opklaringen
Het is overwegend helder geworden en vanavond kan nog enige tijd genoten worden van de zon. De westenwind neemt in kracht af naar zwak. Vannacht is het droog en vrij helder. Bij weinig wind kan plaatselijk mist ontstaan. De minimumtemperatuur komt op gemiddeld 9 graden uit.

Morgenochtend plaatselijk opnieuw mist
Lokaal kan weer mist voorkomen, maar dit lost geleidelijk op. De zon schijnt op veel plaatsen volop, alleen het noordwesten en noorden krijgen in de loop van de ochtend wel met wolkenvelden te maken. Het blijft droog.

Morgenmiddag hogere maxima
Vooral in het noorden en westen komt bewolking voor, elders schijnt de zon volop. Tussen de bewolking door schijnt ook regelmatig de zon. Uit de dikkere bewolking kan een spatje regen vallen, maar dit mag nauwelijks naam hebben. Op grote schaal wordt het 22 tot 24 graden. Lokaal kan de zomerse waarden van 25 graden worden behaald. Omdat er nauwelijks wind staat is het aangenaam zomerweer. Smeer je wel goed in als je bijvoorbeeld van plan bent om naar het strand of een meertje te gaan. Een onbeschermde huid kan al binnen 15-30 minuten verbranden.

Morgenavond droog met opklaringen
De bewolking lost geleidelijk op en de avond verloopt droog en vrij helder. Tijdens de nacht naar vrijdag is het droog en helder. Bij weinig wind koelt het af naar 12 tot lokaal 16 graden.

Vrijdag zomers warm
Een wind uit zuidelijke richtingen blaast warmere lucht vanuit Zuid-Europa naar ons land. De temperatuur stijgt naar 25 graden in het noordwesten en langs de stranden tot 28 graden in Gelderland, Overijssel, Noord-Brabant, Limburg. In Limburg kan de thermometer op een enkele plek 29 graden aangeven. Door de hoge luchtvochtigheidsgraad voelt het overigens broeierig aan. De dag gaat zonnig van start, maar in de loop van de dag neemt de bewolking toe gevolgd door enkele (onweers)buien later op de avond en tijdens de nacht naar zaterdag.

Zaterdag enkele stevige buien
Vanuit het zuidwesten trekken enkele (stevige) regen- en onweersbuien noordoostwaarts over het land. Waar de buien precies zullen voorkomen is nog onzeker. In de middag wordt het geleidelijk droger. Tussen de buien door laat het weerbeeld een afwisseling van wolken en zonnige momenten zien. De temperatuur komt met 21 tot lokaal 26 graden wat lager uit dan op zaterdag. In Utrecht, Gelderland en Overijssel wordt het een graad of 24. Er waait een overwegend matige zuidwestenwind.

Daarna prima Hollands zomerweer
De wind blijft voorlopig uit een zuidwesthoek waaien en met maxima tussen 21 en 25 graden blijft het vrij aangenaam zomerweer. Wolken en zonnige perioden wisselen elkaar regelmatig af en soms kan een bui vallen. Met dit weer is het prima weer om wat te ondernemen.