Gemiddelde WOZ-waarde woningen 16,4 procent hoger

13-07-2023 JOURE – Op 1 januari 2023 bedroeg de gemiddelde WOZ-waarde van een woning 369 duizend euro. Dat is 16,4 procent meer dan een jaar eerder en de hoogste waarde ooit. De WOZ-waarde steeg het meest in de gemeente Lelystad. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

De WOZ-waarde voor 2023 is de door de gemeenten vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2022. De WOZ-waarde wordt door de overheid gebruikt om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendzaakbelasting (OZB), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting. 

De WOZ-waarde volgt de prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen met een jaar vertraging. Dit komt doordat woningen voor de WOZ in 2023 worden getaxeerd naar de waarde van 1 januari van een jaar eerder, dus 1 januari 2022. Hierbij gebruiken gemeenten onder andere de transactieprijzen van verkochte woningen. Ten opzichte van januari 2021 waren de verkoopprijzen van koopwoningen ruim 20 procent hoger. De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen na 1 januari 2022 is nog niet in de huidige WOZ-waarde meegenomen. De transactieprijzen van koopwoningen waren in januari 2023 ruim 1 procent hoger dan in januari 2022. 

De prijsontwikkeling van bestaande koopwoningen en WOZ-waarde zijn niet één op één vergelijkbaar. Bij de berekening van de ontwikkeling van de WOZ-waarde worden alle woningen meegenomen, ook huurwoningen en niet verkochte koopwoningen. Daarnaast verandert de woningvoorraad door nieuwbouw en sloop, wat over het algemeen zorgt voor een hogere WOZ-waarde. Meestal hebben nieuwbouwwoningen een hogere WOZ-waarde dan de woningen die verdwijnen door sloop.jaar

Smallingerland sterkste stijger
In de gemeente Smallingerland steeg de gemiddelde WOZ-waarde van woningen met 17,9 procent relatief het sterkst. Een overzicht van Friesland vindt u hieronder:

GemeenteProcenten
Smallingerland17,9%
Dantumadiel17,3%
Heerenveen17,1%
Waadhoeke16,9%
Noardeast Fryslan 16,8%
Weststellingwerf15,8%
Opsterland 15,7%
Ooststellingwerf 15,2%
Leeuwarden 15,2%
Sudwest Fryslan14,7%
De Fryske Marren 14,1%
Tytsjerkstradiel 14,1%
Harlingen 14,4%
Achtkarspelen 13,3%