Veel zon en op grote schaal zomers warm

09-06-2023 JOURE – Met een naar het oosten draaiende wind wordt het vandaag een stuk warmer dan gisteren. De zon schijnt op de meeste plaatsen volop en de temperatuur loopt op naar 21 tot 24 graden in de kustgebieden. In het binnenland wordt het op grote schaal zomers warm met 26 tot 29 graden. In het zuidoosten kan met 30 graden zelfs de eerste regionale tropische dag worden genoteerd.

De zon is vrijdag erg sterk met zonkracht 7, waardoor je binnen 10 tot 25 minuten kan verbranden. Tijdens de middag ontstaan wel enkele stapelwolken, en in het oosten valt een lokale bui niet uit te sluiten. Ook tijdens de avond blijft het nog lang warm, pas rond middernacht komt de temperatuur in het binnenland weer onder de 20 graden. Hierdoor is het perfect BBQ-weer.

Morgen tropische temperaturen
Bij een matige oostenwind en veel zon worden in het binnenland tropische temperaturen verwacht. In het oosten en zuidoosten kan het zelfs 31 graden worden. Op de westelijke stranden is het ook zeer warm met 29 of 30 graden. Het (uiterste) noorden en de Wadden blijven opnieuw iets achter, maar met temperaturen van 25 tot 28 graden is het ook hier warm. In de loop van de dag ontstaan vooral in de zuidelijke helft van het land wat stapelwolken, maar het blijft droog. Ook de avond verloopt nog lang warm, in stedelijke gebieden ligt rond 21:00 uur de temperatuur nog boven de 25 graden.

Daarna hoge temperaturen en veel zon
Zondag zijn in het binnenland opnieuw tropische temperaturen mogelijk, daarbij is opnieuw veel ruimte voor de zon. Enkel in het zuiden ontstaan enkele stapelwolken en in Zeeland kan aan het eind van de middag lokaal een bui vallen. In de rest van het land blijft het droog en wordt het droogteprobleem langzaam wat groter.

In de nieuwe week blijft het zeer warm voor juni met dagelijks temperaturen tussen 24 en 29 graden. Het is daarbij zo goed als droog en er is een mix van wolken en veel zon.