Internationale scholieren (15-18) mogelijk niet op uitwisseling naar Friesland door tekort aan gastgezinnen

09-06-2023 JOURE – Jaarlijks komen vele internationale jongeren van 15 tot 18 jaar voor een periode van enkele maanden tot zelfs een heel schooljaar naar Nederland. Deze jonge avonturiers kiezen ervoor om al op jonge leeftijd een tijdje in een ander land te wonen, een land met een andere taal, een andere cultuur en andere gewoonten. In Nederland draaien deze jongeren mee in een gastgezin, zijn lid van de lokale voetbal- of zwemclub, en gaan ze gewoon op de fiets naar de lokale middelbare school. Ze worden ondergedompeld in een voor hen onbekende samenleving, dé manier om meer begrip te krijgen voor andere culturen. Een culturele uitwisseling die van hen echte wereldburgers maakt. Het is niet alleen voor de jongeren zelf een leerzame periode, ook voor de gastgezinnen is het een unieke ervaring. Culturele uitwisseling gaat uiteindelijk twee kanten op. Niet alleen leren de uitwisselingsscholieren de Nederlandse taal en cultuur, ook gastgezinnen leren veel van de cultuur van het land van ‘hun’ gastkind. 

Veel scholen in Drenthe zien de toegevoegde waarde van een internationale leerling in de klas en bieden hen graag een plek na de zomervakantie. Om de uitwisselingsscholieren daadwerkelijk uit te kunnen nodigen zijn, naast gastvrije scholen, ook gastgezinnen nodig. Dit jaar zijn er nog niet voldoende gastgezinnen om alle uitwisselingsscholieren, die via het High School Holland programma naar Nederland komen, een plek te kunnen bieden. Tijdens de uitwisseling staan gastgezinnen en studenten er niet alleen voor, ze worden begeleid door een ‘Local Coordinator’. Deze lokale contactpersoon begeleidt zowel de internationale scholier, als het gastgezin, maar ook de school. Een essentiële rol die veel waardering en voldoening geeft. Anne Meijers, Program Director van de uitwisselingsorganisatie Travel Active, verwoordt het als volgt: “Zonder gastvrije en enthousiaste gezinnen en zonder lokale begeleiding is een culturele uitwisseling niet mogelijk. Op dit moment zoeken we dan ook intensief naar nieuwe gastgezinnen, maar ook naar enthousiastelingen, met affiniteit voor culturele uitwisseling en het werken met jongeren, die een deel van hun vrije tijd aan dit mooie doel willen geven. Het is ons doel om alle jongeren, die vaak heel bewust voor Nederland hebben gekozen, een plek te kunnen bieden. Ik ben ervan overtuigd dat het ook dit jaar weer gaat lukken.”

Onderzoek wijst uit dat 95% van de uitwisselingen het leven van de internationale scholier, maar ook de levens van de leden van het gastgezin, op een positieve manier beïnvloedt. Het draagt o.a. bij aan meer begrip tussen mensen met een andere culturele afkomst Nieuwsgierig geworden naar de internationale scholieren die eind augustus naar Nederland komen? Maak dan hier kennis met ze. Mocht u geïnteresseerd zijn om gastgezin of Local Coordinator te worden, neem dan contact op met het High School Holland team van uitwisselingsorganisatie Travel Active. Zij zijn te bereiken op 085-2224810 of per email via highschoolholland@travelactive.org