Hoogtepunt economische groei voorbij

19-06-2018 JOURE – Volgens het CBS blijft Nederland profiteren van het gunstige Nederlandse en internationale klimaat maar ligt de groeipiek ligt vermoedelijk achter ons. Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuw rapport over de groeiramingen. De uitslagen van het onderzoek volgt op nieuwe ramingen die De Nederlandsche Bank (DNB) afgelopen maandag naar buiten bracht. De toezichthouder stelde de verwachtingen voor de groei neerwaarts bij naar 2,5 procent dit jaar. Eerder ging DNB voor 2018 uit van 3,1 procent groei. De mindere vooruitzichten dit jaar hebben vooral te maken met een tegenvallend eerste kwartaal. Volgens het CPB is de lichte terugval vermoedelijk van tijdelijke aard.

Inflatie
Voor dit jaar gaat het CPB uit van een economische groei van 2,9 procent. Vorig jaar werd voor 2018 nog een groei van 3,2 procent voorspeld. In 2019 zal de economie met 2,7 procent groeien. Verder zal de inflatie verder oplopen. Dit jaar 1,5 procent en een jaar later wordt het leven gemiddeld 2,3 procent duurder. De werkloosheid daalt volgend jaar naar 3,4 procent van de beroepsbevolking. Door de krapte op de arbeidsmarkt zullen ook de lonen stijgen. Verder dragen oplopende olieprijzen en een verhoging van de indirecte belastingen bij aan de oplopende inflatie. De overheid houdt een overschot op de begroting.