Sneeuw en ijzel: er staat een winters weekend voor de deur

06-01-2017 JOURE – Weggebruikers moeten het komend weekend rekening houden met winterse neerslag. Vrijdagavond laat begint het licht te sneeuwen in het westen en zaterdag trekt de neerslag naar het oosten. Het kan in het weekend erg druk op de wegen worden omdat veel mensen terugkeren uit wintersportgebieden in de Alpenlanden.

Vandaag overdag blijft het licht vriezen, alleen in het zuidwesten en op de Waddeneilanden komt de temperatuur net boven het vriespunt.

Kans op gladheid
Vanavond trekt er vanuit het westen neerslag het land binnen. “Dat betekent het begin van een dooiaanval en die gaat niet zonder slag of stoot”, zegt Hoebert. “In de westelijke kustprovincies begint het dan met sneeuwen en in de nacht naar zaterdag en ook zaterdag overdag trekt de neerslag langzaam oostwaarts. Er zal waarschijnlijk tussen de 1 en 3 centimeter sneeuw vallen. Later in de nacht neemt in het westen en midden de kans op ijzel toe. De kans op gladheid is dan ook groot.”

Zaterdagochtend krijgen ook het oosten en zuidoosten van het land te maken met lichte sneeuwval en mogelijk ijzel. “In het westen wordt het dan langzaam droog en loopt de temperatuur op, waarmee de kans op gladheid ook af gaat nemen.” In het zuidoosten zal de temperatuur pas in de avond oplopen.

Duitsland en Oostenrijk
Terugkerende wintersporters krijgen ook in Oostenrijk en het zuiden van Duitsland te maken met zware weersomstandigheden. Gisteren en vandaag leidde flinke sneeuwval tot veel problemen op de weg en na een rustige vrijdag neemt in de loop van zaterdag de kans op gladheid in Duitsland opnieuw toe.

De storing die zaterdagavond via het oosten Nederland verlaat, zal in de nacht in het westen van Duitsland voor overlast zorgen. De weerdiensten waarschuwen voor sneeuw en ijzel. In Nederland loopt de temperatuur van zaterdag op zondag weer op, en zondag overdag zal het zo’n 6 graden zijn.