21-05-2025 JOURE – “Een van de belangrijkste trends die we in 2024 zagen bij de Huurcommissie is een flinke stijging van het aantal zaken rond schimmel, lekkages en tocht”, aldus voorzitter Pieter Heerma. Afgelopen jaar nam het aantal nieuwe geschillen over ernstige onderhoudsgebreken met 30 procent toe in vergelijking met het jaar ervoor. Meer dan 5.800 huurders startten een zogeheten gebrekenzaak om een onafhankelijke en onpartijdige uitspraak te krijgen, zo blijkt uit het jaarverslag over 2024 van de Huurcommissie.
In 2024 startten meer dan 18.500 huurders en verhuurders een procedure bij de Huurcommissie. Dit betekent wederom een groei (+30%) van het totale aantal geschillen dat is voorgelegd om op een laagdrempelige wijze een bindende uitspraak te krijgen, zo blijkt uit het jaarverslag van de Huurcommissie. Huurders en verhuurders kunnen bij de Huurcommissie terecht als zij er samen niet uitkomen in een zaak rond de huurprijs, onderhoudsgebreken, huurverhoging of servicekosten. Met name het aantal zaken rond onderhoudsgebreken liet in het verslagjaar een flinke stijging zien. Startten in 2023 ruim 4.500 huurders om die reden een zaak bij de Huurcommissie, in 2024 waren het er meer dan 5.800. Dit betekent een groei van meer dan 30 procent, en in vergelijking met 2022 zelfs met bijna 50 procent.
In uitspraken in deze zaken kregen woningcorporaties in 40 procent van de gevallen gelijk en private verhuurders in 33 procent. Vaker dan in 2023 én in de meerderheid van deze zaken kreeg de huurder gelijk. Bij deze cijfers is het van belang te weten dat de Nederlandse huursector voor 72 procent bestaat uit woningen van corporaties en voor 28 procent uit woonruimten van private verhuurders.
Schimmel
Bij de toename van gebrekenzaken spelen verschillende oorzaken een rol, beginnend bij de bouwkundige staat van onderhoud van huurwoningen en meerjarenonderhoudsplannen van verhuurders. Ook kunnen klimatologische oorzaken, zoals zachte winters of hoge energiekosten (verminderd stoken) een rol spelen. Bij de ruim 5.200 geschillen over onderhoudsgebreken waarin de Huurcommissie in 2024 een uitspraak deed, speelde in ruim 1.500 zaken (onder meer) schimmel een rol. Dit betekent dat schimmel bij bijna een derde van deze zaken een (deel)onderwerp is. Een nadere blik op de cijfers van 5 grote steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Groningen) laat zien dat huurders in zaken rond gebreken waarbij schimmel een rol speelde in bijna driekwart (72%) van de gevallen gelijk kregen. Woningcorporaties kregen in ongeveer de helft van deze zaken gelijk, private verhuurders in een vijfde ervan.
Bouwkundig onderzoek
Bij onderhoudsgebreken kunnen huurders een zaak starten bij de Huurcommissie. In de meeste gevallen voert een bouwkundig onderzoeker van de Huurcommissie na beoordeling van de aangeleverde informatie in de woning een onafhankelijk onderzoek uit om de ernst van de (vermeende) gebreken te onderzoeken. De onderzoeker maakt hiervan een rapport. Huurder en verhuurder krijgen dit ter inzage, met voor beide partijen de gelegenheid om hierop te reageren, zodat hoor en wederhoor plaatsvindt. Het onderzoeksrapport is van groot belang om tot een onafhankelijke uitspraak te komen, die aangeeft of er sprake is van (ernstige) gebreken, de huur tijdelijk wordt verlaagd, wat die lagere huurprijs dient te zijn en wanneer deze ingaat. In 2024 nam met de toename van het aantal zaken het aantal bouwkundig onderzoeken dat de Huurcommissie in huurwoningen met een derde toe.
Veel meer websitebezoek, meer telefoontjes
Huurders en verhuurders weten de Huurcommissie steeds beter te vinden. In 2024 verdubbelde het aantal malen dat de Huurprijscheck op de website van de Huurcommissie werd ingevuld naar ruim 37.000 per maand. Ook nam in het verslagjaar het aantal unieke bezoekers van de website met bijna de helft toe tot nagenoeg 1,2 miljoen. Het aantal telefoontjes steeg naar bijna 95.000. Met de vernieuwde Huurprijscheck, website en de groei van het klantcontactcentrum zette de Huurcommissie in 2024 niet alleen in op traditionele geschilbeslechting, maar ook op het voorkómen van geschillen. Die lijn wordt het komend jaar voortgezet. Pieter Heerma: “De Huurcommissie zal hiertoe onder meer haar banden met gemeenten, de rechtspraak, huurders- en verhuurdersorganisaties verder versterken en meer signalen en kennis uitwisselen.”