Nederlandse zuivelindustrie verwerkte in 2024 circa 13,7 miljard kilogram melk

29-07-2025 JOURE – De Nederlandse zuivelindustrie verwerkte in 2024 ongeveer 13,7 miljard kilogram melk, ruim 1% minder dan in 2023. Ongeveer 60% van dit volume werd gebruikt voor de productie van kaas. Dat meldt de ketenorganisatie ZuivelNL in de brochure ‘Zuivel in Cijfers 2024’. 

De Nederlandse melkproductie kwam in 2024 uit op een volume van circa 14,4 miljard kilo. Ongeveer 96% daarvan werd aan de Nederlandse zuivelfabrieken geleverd. De overige 4% was bestemd voor de boerderijzuivelbereiding en voor andere doeleinden. De Nederlandse melkaanvoer daalde in 2024 met 1,7% tot 13,7 miljard kilo. Gecorrigeerd voor het schrikkeldageffect nam het volume met 1,9% af. De afname in aanvoer hield vooral verband met de uitbraak van het blauwtongvirus, die bij veel besmette koeien zorgde voor een lagere melkgift. 

De daling van de hoeveelheid beschikbare melk vertaalde zich vooral in de lagere productie van kaas en boter en boterolie. De productie van kaas en kwark daalde in 2024 met bijna 2% tot een volume van 971.000 ton. Circa 60% hiervan betreft Goudse kaas. De productie van boter en boterolie daalde met 8%. Bij melkpoeder bleef het volume in 2024 vrijwel gelijk. De productie van consumptiemelk en -producten was 3,8% hoger.

De uitvoerwaarde van zuivel nam in 2024 met ruim 10% toe tot 11,39 miljard euro. De stijging kwam grotendeels door de sterk gestegen marktprijzen van met name producten met een hoog vetgehalte. In uitvoer van kaas, room, gecondenseerde melk en weiproducten groeide zowel de waarde als het volume. De uitvoerwaarde van kaas nam met 10% toe, het bijbehorende volume groeide met 4%. Opvallend was de stijging van de roomexport, met een toename van 53% in waarde en van 28% in het volume. De 11% groei van de exportwaarde van boter en boterolie ging gepaard met een daling 5% in het volume. Bij zowel mager als niet-mager melkpoeder daalde het volume en de waarde.

Naast exporteur is Nederland ook importeur van zuivel uit andere lidstaten van de Europese Unie. Belangrijkste herkomstlanden zijn Duitsland, België en Ierland, die verantwoordelijk zijn voor twee derde van de totale invoerwaarde. Ruim 3% van de zuivelinvoer komt van buiten de Europese Unie, waarvan het grootste deel afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten. De invoerwaarde van zuivel steeg in 2024 met ruim 4% tot bijna 5,3 miljard euro. De invoerwaarde van kaas nam met 11% toe, grotendeels als gevolg van de forse toename van het ingevoerde volume.