17-05-2025 JOURE – De leveringszekerheid van elektriciteit in Nederland blijft tot en met 2030 op het vertrouwde peil, maar komt daarna steeds verder onder druk te staan. Dat staat in de Monitor Leveringszekerheid 2025 van hoogspanningsnetbeheerder TenneT. In het basisscenario blijft de verwachte leveringszekerheid tot 2030 binnen de gestelde norm, maar na dat jaar verslechtert het beeld aanzienlijk.
De belangrijkste oorzaken zijn de afname van conventioneel regelbaar vermogen in zowel Nederland als omringende landen en de tegelijkertijd verwachte sterke toename van de elektriciteitsvraag na 2030. De groei van duurzame opwek, opslag en vraagrespons blijkt vooralsnog onvoldoende om dit volledig te compenseren. TenneT adviseert het ministerie van Klimaat en Groene Groei om snel vervolg te geven aan lopende initiatieven om te verzekeren dat de markt tijdig voldoende flexibiliteit en regelbaar vermogen aan de vraag- en aanbodzijde realiseert om de leveringszekerheid te blijven waarborgen.
In het rapport ‘Monitor Leveringszekerheid 2025‘, een jaarlijks advies aan het ministerie van Klimaat en Groene Groei, analyseert TenneT aan de hand van tientallen weerscenario’s of er in Nederland voldoende productiecapaciteit beschikbaar is in de periode 2030-2035 om aan de binnenlandse elektriciteitsvraag te kunnen voldoen. In deze editie is voor het eerst gebruik gemaakt van toekomstige klimaatscenario’s in plaats van historische klimaatjaren. Dit betekent dat de monitor beter rekening houdt met de invloed van veranderingen in het klimaat op leveringszekerheid.
Ook nieuw in deze versie van de monitor is de toevoeging van nieuwe opslagconcepten. Dit is het resultaat van ontwikkelingen die TenneT in de elektriciteitsmarkt waarneemt. Deze kunnen wanneer ze voldoende zijn opgeladen gedurende langere perioden elektriciteit leveren, waarmee ze het systeem kunnen ondersteunen tijdens perioden van krapte.
Vorig jaar al werd een economische levensvatbaarheidsanalyse voor regelbaar vermogen toegevoegd aan de Monitor Leveringszekerheid. Deze analyse is toegevoegd om vast te stellen of bijvoorbeeld batterijen, vraagrespons, gascentrales en nucleaire opwek economisch kunnen overleven in de voorspelde elektriciteitsmarkt en deze resultaten mee te nemen in de scenario’s voor leveringszekerheid. Dit jaar heeft TenneT de analyse verder verbeterd op basis van gesprekken met marktpartijen.