17-05-2025 SINTNICOLAASGA – Tot en met donderdag 26 juni 2025 ligt de concept Notitie Reikwijdte en Detailniveau (hierna: concept-NRD) ter inzage voor het project Gaswinning Friesland Follega Woudsend (hierna: Gaswinning FFW). In de concept-NRD staan de kaders voor het op te stellen milieueffectrapport (MER) voor het bovengenoemde project. Iedereen kan op de notitie reageren door het indienen van een reactie binnen de bovengenoemde periode.
Wat gaat er gebeuren?
Het project Gaswinning FFW gaat over de opsporing en productie van aardgas in de gemeenten De Fryske Marren en Súdwest-Fryslân. Vermilion Energy Netherlands B.V. (hierna: Vermilion) is hiervoor de initiatiefnemer. Bij dit project hoort het oprichten van maximaal drie mijnbouwlocaties (inclusief toegangsweg), het uitvoeren van exploratieboring(en) vanaf deze mijnbouwlocatie(s) en, als het FFW gasveld economisch winbaar aardgas aantoont, het oprichten van een productie-installatie op deze locatie(s). Om gaswinning mogelijk te maken, moet(en) de genoemde locatie(s) verbonden worden met de bestaande infrastructuur van Vermilion.
Waarom is dit project nodig?
De energietransitie is een van de belangrijkste uitdagingen van deze tijd. De energiesector is volop in beweging. Maar hoe snel alle ontwikkelingen ook gaan, er is niet genoeg duurzame energie om aardgas te vervangen. Tijdens deze transitie speelt aardgas nog een belangrijke rol: ruim een derde van het primair energieverbruik van Nederland wordt ingevuld door aardgas.
Welke procedure wordt gevolgd?
Op de besluitvorming voor dit project is de projectprocedure van toepassing. Dit betekent dat de mijnbouwlocatie en de tracés worden vastgelegd in een projectbesluit. De Minister van Klimaat en Groene Groei (hierna: KGG) en de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening stellen dit projectbesluit vast. Besluiten die voor het project nodig zijn, worden voorbereid in één gecoördineerde procedure. De Minister van KGG coördineert deze procedure.
Milieueffectrapportage
Een milieueffectrapportage (mer-procedure) brengt de milieueffecten van een activiteit of project in beeld. Op deze manier kan het milieubelang volwaardig meegewogen worden in de besluitvorming, in dit geval het projectbesluit. Om deze effecten zichtbaar te maken, wordt een milieueffectrapport (MER) opgesteld. De eerste stap in de mer-procedure is het opstellen van een Notitie Reikwijdte en Detailniveau (hierna: NRD). Hierin is beschreven welke alternatieve oplossingen, welke milieueffecten en met welke diepgang deze onderzocht gaan worden in het MER. De Commissie voor de milieueffectrapportage (Commissie mer) wordt om advies gevraagd op dit concept-NRD. Aan de hand van dit advies, en de ingediende reacties op het concept-NRD, stelt de Minister van KGG de NRD vast.
Wilt u reageren?
U kunt tot en met donderdag 26 juni 2025 reageren op de concept-NRD. In deze periode kunt u de documenten bekijken op Externe link: www.rvo.nl/ffw.
Inloopbijeenkomsten
U bent van harte welkom op de inloopbijeenkomsten. U kunt in de grote zaal informatie bekijken en vragen stellen aan medewerkers van het Ministerie van Klimaat en Groene Groei en Vermilion. U kunt hier vrij in- en uitlopen. Voor dit deel hoeft u zich niet aan te melden.
Ook organiseren zij een aantal keer per avond een presentatie over de procedurestappen, de werking van gaswinning en de nut en noodzaak ervan. U kunt hier ook vragen stellen. Voor de presentatie dient u zich vooraf wel aan te melden via gaswinning-ffw.rvo-evenementen.nl.
De bijeenkomsten zijn op:
– 5 juni van 18:00 tot 21:00 uur in MFC de Driuwpôlle in Woudsend
– 10 juni van 18:00 tot 21:00 uur in zalencentrum Sint Nyk in Sint Nicolaasga
De presentaties worden gehouden om
– Ronde 1: 18:10 tot 18:50
– Ronde 2: 19:10 tot 19:50
– Ronde 3: 20:10 tot 20:50
Wat gebeurt er hierna
De concept-NRD wordt ook aan verschillende andere betrokkenen voorgelegd, zoals Provincie Fryslan, Wetterskip Fryslân en de gemeenten Súdwest-Fryslan en De Fryske Marren. Daarnaast brengt de Commissie mer een advies uit. Alle reacties en adviezen worden verzameld en verwerkt in de definitieve NRD. Op basis van die notitie wordt het MER opgesteld. Het MER vormt de onderbouwing voor de voorkeursbeslissing en later het projectbesluit. De ontwerp voorkeursbeslissing komt samen met het planMER ter inzage te liggen. Nadat de voorkeursbeslissing is vastgesteld wordt het projectMER opgesteld. Deze gaat ter inzage samen met het projectbesluit en de daarmee samenhangende besluiten.
Heeft u hulp nodig?
De overheid vindt het belangrijk dat iedereen mee kan doen. Daarom zijn er Informatiepunten Digitale Overheid. Deze informatiepunten vindt u in de bibliotheken. U kunt er makkelijk binnenlopen om uw vragen over websites van de overheid te stellen. Bijvoorbeeld voor het op de computer bekijken van documenten die bij dit project horen. Vraag ernaar bij de bibliotheek bij u in de buurt. Voor meer informatie kunt u terecht op de website: Externe link:www.informatiepuntdigitaleoverheid.nl.
Wilt u meer weten?
Meer informatie over het project Gaswinning FFW en alle bijbehorende stukken vindt u op Externe link: www.rvo.nl/ffw. en Externe link: www.vermilionenergy.com/nl/FFW. Heeft u naar aanleiding daarvan nog vragen? Dan kunt u Bureau Energieprojecten bellen op 088 042 47 47.