Meer dan 6 duizend tijdelijke woningen vergund in 2024

14-05-2025 JOURE – In 2024 is voor bijna 6,2 duizend tijdelijke woningen een vergunning verstrekt, een stijging van 47 procent ten opzichte van 2023. In de periode 2020 tot en met 2024 is voor 18 duizend tijdelijke woningen een vergunning afgegeven. In de meeste gevallen (85 procent) gaat het om nieuwbouw. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, uitgevoerd op verzoek van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening.

Tijdelijke woningen zijn woningen die voor een bepaalde tijd (vaak maximaal 10 jaar) mogen worden gebouwd óf voldoen aan de definitie volgens het bouwbesluit. Tijdelijke woningen kunnen als nieuwe woningen worden gebouwd, of ze kunnen door verbouw ontstaan, bijvoorbeeld van een kantoorpand naar tijdelijke appartementen. Het aantal vergunde woningen is een indicator voor het aantal woningen dat in de nabije toekomst gebouwd zal worden. Tijdelijke woningen kunnen vaak sneller worden gebouwd dan gewone woningen, omdat hiervoor minder strikte regels gelden.

GemeenteVergunde tijdelijke woningen
Achtkarspelen0
Ameland2
Dantumadiel0
De Fryske Marren0
Harlingen0
Heerenveen83
Leeuwarden223
Noardeast-Fryslân34
Ooststellingwerf0
Opsterland2
Schiermonnikoog0
Smallingerland0
Sûdwest-Fryslân14
Terschelling0
Tytsjerksteradiel0
Vlieland0
Waadhoeke45
Weststellingwerf0

Tijdelijke woningen leveren in totaal dubbel zo veel woonruimten op
In een tijdelijke woning kunnen meerdere huishoudens wonen, omdat een woning uit meerdere onzelfstandige woonruimten kan bestaan. Dit zijn bijvoorbeeld verschillende woonruimten die samen een keuken delen, zoals studentenhuizen, of woonruimten in een zorgcomplex die samen als een verblijfsobject tellen. Het aantal vergunde tijdelijke woonruimten was in 2022-2024 twee keer zo hoog als het totale aantal vergunde tijdelijke woningen

Woningcorporaties grootste opdrachtgever
Woningcorporaties zijn met 3,4 duizend woningen de opdrachtgever van meer dan de helft van de vergunde tijdelijke woningen in 2024. Het aandeel van woningcorporaties als opdrachtgever is de afgelopen jaren groter geworden: waar ze in 2020 samen met de overheid opdracht gaven voor 35 procent van de tijdelijke woningen, was dat in 2024 55 procent. Commerciële en overige opdrachtgevers zijn goed voor duizend tot 2 duizend tijdelijke woningen per jaar. Dit aantal is in de afgelopen vijf jaar vrij stabiel gebleven. Doordat woningcorporaties en de overheid opdracht geven voor steeds meer tijdelijke woningen, daalt het relatieve aandeel van commerciële en overige opdrachtgevers wel.