Wetterskip verhoogt de slootpeilen vanwege droge periode

07-04-2025 JOURE – Het Wetterskip verhoogt het waterpeil in verschillende sloten vanwege de aanhoudende droge periode. De afgelopen weken is er weinig of geen neerslag gevallen en ook de komende weken wordt weinig regen voorspeld. Hierdoor zijn de grondwaterstanden extreem laag voor de tijd van het jaar. Met de hogere slootpeilen proberen Ze de grondwaterstanden zo lang mogelijk op niveau te houden.

Door de hogere temperaturen van de afgelopen weken is het groeiseizoen nu echt begonnen. Daardoor wordt er de komende periode veel grondwater onttrokken door planten en gewassen en neemt de verdamping toe, waardoor de grondwaterstanden gaan dalen. Hogere slootpeilen vertragen een verdere daling van de grondwaterstand en zorgen ervoor dat de regen die medio april mogelijk gaat vallen beter wordt vastgehouden in de bodem.

De rayonbeheerders houden bij het verhogen van de slootpeilen rekening met het gebied en de lokale situatie. Om de slootpeilen te verhogen laten zij water vanuit de Friese boezem, het stelsel van meren, kanalen en vaarten, naar de later gelegen poldersloten stromen. Op sommige hoger gelegen plekken is beperkt wateraanvoer mogelijk en vallen sloten droog.

Waterpeilen hoger
Het Wetterskip heeft het gemiddelde waterpeil in de Friese boezem 2 centimeter hoger dan normaal gezet, naar 50 centimeter beneden NAP.

In de polders en in de hogere gebieden die vrij afstromen op de Friese boezem stellen ze sinds vorige week maandag 31 maart, daar waar mogelijk, de waterstanden hoger in dan het peilbesluit aangeeft. We maken gebruik van de zogenaamde ‘beheermaatregel (dreigend) watertekort’. Deze maatregel geeft de mogelijkheid om de waterpeilen op te zetten tot 40 centimeter onder het laagst gelegen perceel in een peilgebied.

Voldoende wateraanvoer vanuit IJsselmeer
Op dit moment wordt de waterstand in het IJsselmeer 5 centimeter hoger dan normaal (20 centimeter beneden NAP) gehouden, waardoor er voldoende zoet water voor alle aanliggende waterbeheerders beschikbaar is. De waterschappen rond het IJsselmeer houden samen de beschikbare hoeveelheid water in het meer goed in de gaten.

Het Wetterskip laat bij Lemmer elke dag water uit het IJsselmeer binnen. Het grootste deel hiervan gebruiken ze voor het op peil houden van de verschillende wateren. Het IJsselmeerwater wordt ook gebruikt voor het doorspoelen van het watersysteem, om verzilting in het noorden van Fryslân tegen te gaan en de waterkwaliteit op peil te houden. Dagelijks voert het Wetterskip water door naar de provincie Groningen om daar het water op peil te houden.

Neerslagtekort
Het neerslagtekort (de som van neerslag en verdamping) over de gehele provincie Fryslân is op dit moment gemiddeld 30 millimeter.