Provincies blijven bevoegd gezag bij aanpak ‘probleemwolven’

19-03-2025 JOURE – Staatssecretaris Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur werkt samen met de provincies in de ‘Landelijke aanpak wolf’ aan activiteiten die incidenten met wolven kunnen voorkomen en beperken. De rol van provincies als bevoegd gezag bij het uitvoeren van het faunabeleid wordt daarbij niet gewijzigd. Wel onderzoekt de staatssecretaris met de provincies naar mogelijkheden voor het versnellen van vergunningverlening voor het ingrijpen bij wolvenincidenten. Dat schrijft de staatssecretaris aan de Tweede Kamer. 

Binnen de ‘Landelijke aanpak wolf’ werkt Rummenie aan het ‘Landelijk informatiepunt wolf’. De informatie die via het informatiepunt beschikbaar komt moet objectief en correct moet zijn en de beschikbare kennis moet continu aangevuld en geactualiseerd worden. De staatssecretaris wil hierbij een zo breed mogelijk scala aan onafhankelijke deskundigen vanuit de wetenschap en praktijk betrekken, waaronder ook vertegenwoordigers van de agrarische sector.

Rummenie werkt aan het vastleggen van de definities van een ‘probleemwolf’ en ‘probleemsituaties’. Dit traject kent verschillende formele stappen die moeten worden gevolgd, schrijft de staatssecretaris. Er moet een eenduidige definitie voor een ‘probleemwolf’ ontstaan die in het hele land zal gelden.

Voor het bewaken van de openbare orde en veiligheid zijn provincies momenteel niet het bevoegd gezag. De staatssecretaris  werkt ook aan het ontwikkelen van extra handvatten voor de provincies, waarmee zij adequaat kunnen optreden tegen ‘probleemwolven’ en in probleemsituaties, en bereidt hiertoe een aanpassing van het Besluit kwaliteit leefomgeving voor. Hiermee moet het voor de provincies mogelijk worden om in situaties die betrekking hebben op de openbare orde en veiligheid, binnen het kader van de Habitatrichtlijn, sneller dan nu het geval is te kunnen optreden.

Wanneer het voorstel van de Europese Commissie wordt aangenomen om de beschermde status van wolven te verlagen, al in Nederland vervolgens de Omgevingswet moeten worden aangepast. Die wijziging bereidt Rummenie momenteel voor. Om onduidelijkheid voor provincies en andere betrokkenen te voorkomen, wil hij het nieuwe nationale beschermingsregime tegelijk met de aanpassing van de Habitatrichtlijn in werking laten treden.