Zware windstoten tijdens overtrekken van regengebied

20-02-2020 JOURE – De eerst komende uren zijn er geen waarschuwingen van kracht. Vanavond worden er tijdens het van west naar oost overtrekken van een koufront zware windstoten van 75-90 km/u uit westelijke richting verwacht.

Vandaag is het zwaar bewolkt en heel lokaal valt er lichte (mot)regen. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 7°C op de Wadden tot lokaal 12°C in het zuiden. Vanavond trekt een neerslaggebied van west naar oost over het land waarbij het kortstondig hard kan regenen. Vanaf halverwege de avond wordt het van het westen uit weer droog en klaart het op. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig, aan de kust krachtig tot hard, later in de middag en vroege avond mogelijk tijdelijk stormachtig, 8 Bft, met kans op zware windstoten tot 90 km/uur. In de avond draait de wind naar west en zijn er ook landinwaarts tijdelijk zware windstoten van ongeveer 75 km/uur mogelijk.

Komende nacht breiden opklaringen van het westen uit verder oostwaarts uit. In het begin van de nacht zijn er in het oosten nog enkele buien mogelijk, elders blijft het droog. De minima lopen uiteen van 5°C in het noorden tot zo’n 3°C in het zuid(oost)en.

De westenwind neemt af naar matig boven land en krachtig tot hard langs de kust..

Vrijdag overdag is het wisselend bewolkt en blijft het tot de avond droog. Vrijdag in de loop van de middag neemt de bewolking van het westen uit toe en gaat het in de avond met name in het noord(west)en regenen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind, zuidwest tot west, is boven land matig tot vrij krachtig en aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig, in het Waddengebied soms hard. (Bron: KNMI)