Zorgen voor Plaatselijk belang Terherne


08-09-2017 TERHERNE – De Provincie Friesland wil graag een opwaardering voor de beroepsvaart tussen Terherne en Heerenveen. Het plaatselijk belang Terherne verwacht dat door deze opwaardering veel vrachtverkeer langs het dorp zal varen wat ten koste zal gaan van de recreatieve watersporters. In plaats van de plannen van de Provincie heeft het plaatselijk belang een alternatie voorgesteld.

Zo zou een terminal bij Grou moeten komen zodat het beroepsverkeer aanzienlijk minder intensief zou worden. Door goede voorzieningen zou het laden en lossen in plaats van over het water per land kunnen plaatsvinden door de snelweg verbinding met Heerenveenn en dat zou twee voordelen met zicht mee brengen.
– Het vrachtverkeer hoeft dan niet door Terherne te varen.
– De recreatievaart ondervind geen last van grote vrachtschepen. 

Een nieuwe terminal zou ongeveer 4,5 miljoen euro gaan kosten. Het laden en lossen zou hierdoor voor alle partijen beter uit komen omdat de schepen en het verkeer over land beter en makkelijker hun werk zouden kunnen uitvoeren. Of de provincie het alternatief zal omarmen moet later nog duidelijk worden.