Zonnigste maand april ooit

03-05-2020 JOURE – Afgelopen maand was de zonnigste maand april sinds 1901, het begin van de metingen. Over het land scheen gemiddeld 285 uren zon tegen normaal 178 uren. Ook gaat april 2020 de boeken in als zeer zacht en zeer droog.

Recordzonnig
Met gemiddeld over het land ongeveer 285 uren zon tegen normaal 178, was het de zonnigste aprilmaand sinds het begin van de metingen. Het oude record van 280 zonuren stond op naam van april 2007. De landelijke verschillen waren beperkt; het meest scheen de zon in Wilhelminadorp met 287 uur, het minst in Schiphol met 262 uur.

Op één na droogste aprilmaand
Met 10 millimeter neerslag gemiddeld over het land tegen 42 millimeter normaal, was de maand ook zeer droog. In De Bilt en de meeste andere stations telde april slechts zes neerslagdagen, in het zuiden kwam het plaatselijk zelfs maar tot vier dagen met neerslag. Op zestien dagen bleef het in het hele land droog. Het natst was het deze maand in de kustgebieden en in Limburg met op veel plaatsen 10 tot 15 millimeter. Het station met de meeste neerslag was het Texelse De Cockdorp met 21 millimeter. In grote delen van het land was het echter veel droger. In een brede strook over het midden en oosten van het land viel minder dan 5 millimeter neerslag. In De Bilt viel 5 millimeter tegen 42 millimeter normaal, de op één na droogste aprilmaand sinds het begin van de metingen in 1901. In april 2007 viel er slechts 0,3 millimeter.

Zeer zacht
In De Bilt werd afgelopen maand een gemiddelde temperatuur van 11,1 °C gemeten tegen een langjarig gemiddelde van 9,2 °C. Daarmee was april zeer zacht. April telde negen warme dagen in De Bilt, tegen drie normaal. Door het koude begin van de maand telden we in De Bilt vier vorstdagen, het normale aantal voor april.