Zonnige woensdag, daarna wisselvallig

19-10-2022 JOURE – Vandaag is het zonnig en het wordt 14 tot 17 graden. Donderdag trekt een regengebied over het land, gevolgd door opklaringen en enkele buien. De dagen daarna is het wisselvallig herfstweer. Wel is het tot ver in de volgende week behoorlijk zacht voor de tijd van het jaar met veelal maxima van 16 tot 20 graden.

Vandaag zonnig met sluierwolken
Op veel plaatsen is het zonnig met wat velden hoge bewolking. In het noorden en noordoosten komen dikkere wolkenvelden voor, maar geleidelijk breekt ook daar de zon door. De zon laat de temperatuur in de tweede helft van de ochtend oplopen en rond het middaguur is het 10 tot 13 graden. De wind waait uit het oosten en is vanochtend zwak of matig van kracht.

Vanmiddag neemt de oostenwind nog iets toe en wordt overal matig, 3 of 4 Beaufort. Het blijft zonnig en droog met velden sluierbewolking. De maximumtemperatuur komt iets lager uit dan gisteren en varieert van 14 graden in het noorden tot lokaal 17 graden in Limburg en Brabant.

Vanavond zijn er opklaringen en velden hoge bewolking. De oostenwind blijft doorstaan en de temperatuur ligt halverwege de avond rond 10 graden.

Vannacht komen de minima uit tussen 5 en 10 graden met de laagste minima in Groningen en Drenthe en de hoogste minima in Zeeland. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking langzaam toe, maar het blijft overal droog.

Morgen eerst regen, daarna zon en een bui
Morgenochtend start droog en in het noorden en oosten schijnt mogelijk nog enige tijd een waterig zonnetje door de bewolking heen. Halverwege de ochtend bereikt een regengebied ons land en als eerste valt in Zeeland regen. Er waait een matige zuidoostenwind en de temperatuur ligt om 10:00 uur tussen 7 graden in Groningen en 13 graden langs de grens met België.

Morgenmiddag trekt het gebied met buiige regen van zuidwest naar noordoost over het land. Erachter breekt de zon door, maar komen ook enkele losse buien tot ontwikkeling. Bij deze buien is een klap onweer mogelijk. De maximumtemperatuur komt uit tussen 13 graden op de Waddeneilanden en 19 graden in het uiterste zuiden van het land. De wind is matig van kracht en draait in de middag van zuidoost naar zuid.

Morgenavond trekken nog enkele buien over het land, lokaal met onweer. Later in de avond en in de nacht naar vrijdag is het overwegend droog met opklaringen. Het wordt een zachte nacht voor de tijd van het jaar met minima rond 12 graden.

Vrijdag een aantal buien
Vrijdag is er veel bewolking en trekt een aantal buien over het land. Vooral in de middag zien we ook af en toe de zon. Er waait een matige zuidenwind en met 16 graden op de Waddeneilanden tot 20 graden in Brabant en Limburg is de temperatuur hoog voor eind oktober. Maxima van 13 of 14 graden zijn gebruikelijk.

Weekend zacht, veel wolken en een enkele bui
Zaterdag is kans op een bui, maar veruit het grootste deel van de dag verloopt droog. Wolkenvelden en zonnige momenten wisselen elkaar af en bij een matige, aan zee vrij krachtige, zuidwestenwind wordt het 17 tot 19 graden.

Zondag is het overwegend bewolkt met vooral later op de dag kans op een bui. Het is nog altijd zacht met op veel plaatsen een middagtemperatuur van 18 of 19 graden. De wind is matig van kracht en waait uit het zuiden.

Daarna aanhoudend zacht
Volgende week blijft de wind uit het zuiden waaien en daardoor blijft het zacht voor de tijd van het jaar met maxima veelal tussen 16 en 20 graden. Daarbij is dagelijks kans op een bui, maar zien we de zon wel weer wat vaker dan op zondag.