Zonnige perioden, weinig wind

16-03-2020 JOURE – Er is een mix van zon en wolken. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 11-14 graden. Er staat weinig wind. Er volgt een aantal dagen fraaie dagen met veel zon. Dinsdag wordt het 9-15 graden en woensdag 12-19. Het noordwesten en noorden krijgen met veel wolken te maken. Daarna wordt het beduidend frisser met wolkenvelden en in het weekend hooguit 10 graden.

Vanochtend zijn er flinke zonnige perioden, maar er trekken ook sluierwolken over het land. Soms is de sluierbewolking wat dikker, met een waterig zonnetje als gevolg. Ook komen hier en daar dikke wolkenvelden voor waardoor de zon geheel niet meer te zien is. In de loop van de ochtend ontstaan bovendien stapelwolken.

Vanmiddag is er een mix van zon, stapelwolken en sluierwolken. Geleidelijk breiden wolkenvelden zich over het zuiden en later ook over het midden en oosten uit. De meeste zon is vanmiddag voor het noordwesten. De temperatuur stijgt naar 11 graden in het noordwesten tot 14 in het zuidoosten. Er staat een zwakke wind uit een westelijke richting. Omdat het nauwelijks waait is het in de zon heel aangenaam. Het blijft de hele dag droog.

Vanavond hebben het zuiden en oosten met vrij veel bewolking te maken. In het uiterste zuidoosten is een spatje regen niet uitgesloten. Elders is het helder en droog.

Komende nacht klaart het in het hele land breed op. Omdat er weinig wind staat kan het flink afkoelen. De minima komen uit op 0 tot +3 graden. Aan de grond kan het regionaal vriezen, maar de kans op gladheid is klein. Plaatselijk kan mist ontstaan.

Morgenochtend vroeg is het lokaal grijs en mistig. Eventuele mist en lage bewolking verdwijnen met het opkomen van de zon snel. De rest van de ochtend schijnt de zon volop en zijn dunne sluierwolken zichtbaar. Het noordwesten maakt aan het eind van de ochtend kans op wolkenvelden die vanaf zee het land op komen.

Morgenmiddag is het op veel plaatsen prachtig weer met volop zon en dunne sluierwolken. Het noordwesten en noorden krijgen met dikke wolkenvelden te maken waardoor het weerbeeld een stuk minder fraai is. In bewolkte gebieden is het slechts 9 à 10 graden, elders wordt het 14 of 15 graden. In het zuidoosten kan het lokaal 16 graden worden. Er staat een matige zuidwestenwind. In het noordwesten is de wind vrij krachtig en aan zee krachtig.

Morgenavond hebben de noordelijke provincies met veel bewolking te maken. In de rest van het land komen brede opklaringen voor. In de nacht naar woensdag klaart het overal op. De temperatuur daalt naar 4-6 graden.

Woensdag belooft een prachtige lentedag te worden. Op veel plaatsen schijnt de zon volop en temperen alleen sluierwolken en een paar stapelwolken het zonlicht een beetje. Net als dinsdag is het weer in het noordwesten en noorden minder mooi voor wie van zon en warmte houdt. ’s Middags breiden wolkenvelden zich namelijk over de Wadden, de Kop van Noord-Holland, Friesland en Groningen uit. Bovendien neemt de kans op een spatje regen toe.

De temperatuur loopt in het midden en oosten op naar een lenteachtige 15-17 graden. In het zuiden en zuidoosten kan het 17-19 graden worden. Daarmee is het een stuk zachter dan de voor maart gebruikelijke 9-11 graden. In het noordwesten wordt het maximaal 12 graden, maar wanneer het bewolkt raakt daalt de temperatuur een paar graden. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind.

Woensdagavond en in de nacht naar donderdag breiden de wolkenvelden zich over de gehele noordelijke helft uit en kan hier en daar wat lichte regen vallen. In het zuiden blijft het droog met brede opklaringen. Het koelt af naar 5-7 graden.

Donderdag is het weerbeeld nog erg onzeker en zijn er twee scenario’s mogelijk. In het ene scenario krijgt het hele land met veel bewolking te maken. Daarbij draait de wind naar het noorden en is het met maxima van 11 graden kil. In het tweede scenario bereiken wolkenvelden vanaf de Noordzee alleen het noorden en midden en schijnt de zon in het zuiden volop. Daarbij is de tegenstelling groot met slechts 11 graden in het noorden en midden en lokaal 18 in het zuiden. Hoe dan ook zijn de kansen op fraai lenteweer het grootst in het zuiden.

Vrijdag zit het hele land in beduidend frissere lucht. De wind komt uit het noorden tot noordoosten en het wordt maximaal 9-11 graden. Het weerbeeld bestaat uit wolkenvelden en zonnige perioden. Daarbij is een lokale bui mogelijk.

Zaterdag wordt de wind noordoostelijk en zondag oostelijk. Daarmee wordt droge en vrij koude lucht naar ons land geblazen. Het wordt maximaal 10 graden, maar door de matige wind voelt het een paar graden kouder aan. ’s Nachts is kans op vorst. Er is een mix van zon en stapelwolken. Op de meeste plaatsen blijft het droog, maar op de Wadden is een winterse bui mogelijk.

De dagen daarna lijkt de wind iets af te nemen en stijgt de temperatuur een paar graden. Het blijft meestal droog en zon en wolken wisselen elkaar af. Wisselvallig weer met regen en wind lijkt voorlopig niet aan de orde.