Zonnige ochtend, zomerse middag

19-08-2020 JOURE – Na een vrij zonnige ochtend breiden geleidelijk steeds dikkere sluier wolken zich vanuit het zuidwesten over het land uit. Desondanks is het zomers warm met 25-29 graden. Vanavond en komende nacht kan af en toe wat regen vallen en is het met 17-19 graden plakken geblazen. Er volgt een hoog zomerse donderdag met maxima van 26-32 graden met vooral in de middag veel zon.

Vanochtend schijnt de zon volop en breiden geleidelijk dunne sluierwolken vanuit het zuidwesten over het land uit. In de loop van de ochtend ontstaan stapelwolken, maar het blijft droog.

Vanmiddag is er een mix van zon, stapelwolken en sluierwolken. Langzaam worden de sluierwolken vanuit het zuidwesten dikker, waardoor de zon in de loop van de middag een waterige aanblik krijgt. Bovendien stijgt aan het eind van de middag in het zuidwesten de kans op wat gespetter. De rest van het land houdt het tot de avond droog.

De maxima komen uit op 25 graden op de Wadden tot lokaal 29 in het zuidoosten. Daarmee is het in het hele land een zomerse dag en voor het gevoel is het ook behoorlijk warm. Er staat een zwakke tot matige zuidenwind.

Vanavond raakt het geheel bewolkt en breidt een gebied met af en toe lichte regen zich vanuit het zuidwesten over het land uit. De regen bereikt Groningen pas in de nacht en in het noordoosten kan de zon tot zonsondergang zelfs nog een tijdje te zien zijn.

Komende nacht valt zo nu en dan regen. Het regengebied brengt zachte lucht met zich mee en door de vele bewolking koelt het bovendien moeizaam af. Daardoor is het een plaknacht met minima van 17 graden in het oosten tot ruim 19 in het westen.

Morgenochtend vroeg is er vrij veel bewolking aanwezig en kan hier en daar nog wat regen vallen. Vanuit het zuidwesten wordt het geleidelijk overwegend droog en kan de zon regionaal gaan schijnen. In gebieden waar de zon goed doorbreekt gaat de temperatuur pijlsnel omhoog. Tegen 12:00 uur kan het dan al 28 graden zijn.

Morgenmiddag zijn er flinke zonnige perioden en enkele wolkenvelden. De hoogzomer is voor even terug in ons land met temperaturen die geleidelijk oplopen naar 25 graden in het noordwesten tot 31 graden in het zuidoosten. In het midden wordt het circa 28 graden. Dit zijn nog niet de maxima, die worden pas aan het begin van de avond bereikt! De luchtvochtigheid is hoog en dat betekent dat de hitte drukkend aanvoelt. Van de wind hoef je niet al te veel verkoeling te verwachten. Het waait zwak tot matig uit het zuiden tot zuidoosten.

Morgenavond bereikt de temperatuur het hoogtepunt van de dag met het maximum rond 19:00 uur. Op dat moment is het 26 tot lokaal 32 graden met de hoogste waarden voor het zuidoosten. Ook daarna blijft het lang warm en koelt het slechts langzaam af. Tegen middernacht kan het in het binnenland regionaal nog 25 graden zijn. Er zijn opklaringen, maar ook enkele wolkenvelden. Deze wolkenvelden kunnen de zomerse zonsondergang een prachtige rode gloed geven. In het westen neemt in de loop van de avond de kans op een onweersbui toe.

In de nacht naar vrijdag is in het noordwesten een onweersbui mogelijk. Elders blijft het waarschijnlijk droog bij een mix van wolkenvelden en opklaringen. Door de bewolking verloopt de nacht zeer zacht. De minimumtemperatuur varieert van 19 graden op het platteland tot 22 in de steden. Het belooft dus een echte zweetnacht te worden.

Zoals een echte Nederlandse zomer betaamt, is de hitte van korte duur. Vrijdag bevindt ons land zich op de grens van hele warme en een stuk koelere lucht. Dat maakt de verwachting onzeker. Wanneer de warme lucht lang boven ons land blijft hangen kan het 25-30 graden worden. Als de koele lucht uit het westen ons eerder bereikt, wordt het ongeveer 20-24 graden. De overgang van warm naar koel brengt mogelijk stevige buien met zich mee, waarbij ook kans is op onweer. Waar de meeste regen valt is nu nog onduidelijk.

Zaterdag komt de wind uit het zuidwesten en is het hete weer voorbij. Met 22-24 graden is de temperatuur vrij normaal voor de tijd van het jaar. Het waait stevig en daardoor kun je de hitte snel uit huis jagen. Het weerbeeld bestaat uit zon, stapelwolken en enkele buien.

Zondag wordt nog wat koelere lucht naar ons land geblazen. Met 20-22 graden is het dan heel aangenaam zomerweer. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en er trekken buien over het land. Sommige buien kunnen fel uitpakken met onweer en hagel. Bovendien schermen deze buien de zon een tijdje af.

Maandag blijft het wisselvallig en is er een mix van zon, stapelwolken en enkele buien. Er zijn waarschijnlijk minder buien dan zondag en de buien zijn ook iets minder fel. Met 18-21 graden en een matige tot vrij krachtige noordwestenwind kan het soms zelfs frisjes aanvoelen.

De dagen daarna wordt het iets warmer en komt de temperatuur met 20-24 graden op vrij normale waarden uit voor de tijd van het jaar. Ondanks het iets warmere weer blijft het licht wisselvallig met enkele buien, stapelwolken en zonnige perioden.