Zonnige dag, westen later hoge bewolking

28-02-2022 JOURE – Het is zonnig en er waait een koud windje. Vanmiddag wordt het 8 tot 11 graden. Het blijft zonnig met in het westen geleidelijk ook sluierwolken. Morgen is er meer bewolking en kan het in het noordwesten en westen een beetje regenen. Daarna komt de zon weer tevoorschijn. De maxima liggen vaak rond 9 graden.

Het is onbewolkt en gedurende de ochtend warmt de zon de lucht op. Rond 11:00 uur is het ongeveer 5 graden. De matige zuid(oost)enwind geeft dan gevoelstemperaturen rond 1 graad, dus een dikke jas en handschoenen zijn op de fiets geen overbodige luxe.

Vanmiddag wordt het uiteindelijk 7 of 8 graden op de Wadden, 10 graden in Amsterdam en Zwolle en 11 graden in Breda en Nijmegen. Er waait een matige, aan het IJsselmeer en op de Waddeneilanden vrij krachtige, wind uit het zuidoosten tot zuiden. De gevoelstemperatuur varieert van slechts 2 graden op Terschelling tot 8 graden in Zuid-Nederland. 

Het weerbeeld blijft droog en zonnig. De westelijke kustprovincies en de Waddeneilanden krijgen vanmiddag geleidelijk wel te maken met vrij veel hoge bewolking, waar de zon doorheen moet schijnen.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking vanuit het westen geleidelijk verder toe. In de zuidoostelijke helft van het land zijn er eerst nog opklaringen en kan het eerst nog 1 of 2 graden vriezen. In de westelijke kustprovincies blijft het kwik boven nul. Het blijft tot de ochtend waarschijnlijk overal droog.

Morgenochtend is het op de meeste plaatsen bewolkt. In het oosten zou regionaal nog een waterig zonnetje te zien kunnen zijn. Vroeg in de ochtend varieert de temperatuur van 1 graad in het binnenland tot 4 graden aan de kust en er waait een matige zuidenwind. Gedurende de ochtend neemt langs de westkust en in het noordwesten de kans op wat regen toe. De temperatuur stijgt naar 3 tot 5 graden.

Morgenmiddag kan vooral in de drie westelijke kustprovincies, op de Waddeneilanden en in delen van Friesland af en toe regen vallen. In de rest van het land blijft het overwegend droog. De ruimte voor de zon is beperkt. Als de zon ergens te zien is zal dit langs de oostgrens zijn. In de regen wordt het hooguit een graad of 6, in het oosten wordt het 9 of 10 graden. De zuidenwind is zwak of matig van kracht.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag houdt het westen kans op een klein beetje regen. Daar wordt het niet kouder dan 3 graden. In Oost-Nederland is het droog en kan het kwik tijdens een opklaring dalen naar het vriespunt.

Woensdag start bewolkt met vooral in het zuidwesten nog kans op regen. In de rest van het land blijft het op veel plaatsen droog en in het oosten en noordoosten is er in de middag het vaakst ruimte voor de zon. Het wordt 7 tot 10 graden met de hoogste maxima in Limburg en de laagste waarden op de Wadden.  

Donderdag wordt een droge dag en komt overal de zon weer goed tevoorschijn. Het wordt 9 graden in het noorden tot 12 graden in Brabant. Op de Waddeneilanden blijft het kwik met 7 graden iets achter. Er waait een matige zuidoostenwind.

Vrijdag en komend weekend houden we rustig en overwegend droog weer met maxima rond 9 graden. Het vooruitzicht naar de volgende week geeft een toenemende kans op zachter weer, maar wel mogelijk ook met meer regen en meer wind.