Zonnig, temperatuur stijgt snel

31-07-2020 JOURE – De zon maakt overuren en het belooft een zeer warme dag te worden. Het kwik stijgt naar 28 tot lokaal 36 graden en daarmee is het tot dusver de warmste dag van het jaar. In de avond en nacht neemt de bewolking toe en vooral in de nacht stijgt de kans op een (onweers)bui. Met minima van 20 graden is het een ware tropennacht. Komende dagen wordt het geleidelijk koeler.

Vanochtend schijnt de zon volop en kunnen in het midden en noorden enkele dunne sluierwolken te zien zijn. De temperatuur gaat als een raket omhoog en tegen het middaguur is het 22 graden in het noorden, 26 in het midden en ruim 29 in Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Limburg.

Vanmiddag is het stralend zonnig en zeer warm. Op enkele dunne sluierwolken in het noorden na is de lucht strakblauw en het blijft de hele middag droog. Het wordt de tot dusver warmste dag van het jaar met maxima van 28 graden in Groningen en Friesland tot regionaal 34 graden in Zuid-Holland, Zeeland, Brabant en Limburg. De hoogste temperaturen vinden we in Zeeuws-Vlaanderen. Daar kan het maar liefst 36 graden worden. In Zuid-Limburg en in Brabant langs de grens met België stijgt het kwik naar 35 graden. In Noord-Holland, Utrecht, Gelderland en Overijssel loopt de temperatuur op naar 30-32 graden en in Drenthe wordt het een graad of 29.

Er staat een matige wind uit het oosten tot zuidoosten. Daardoor is van zeewind aan de westkust geen sprake en is het ook op de stranden heet. In het oostelijk Waddengebied kan wel een verkoelende zeebries opsteken.

Vanavond blijft het nog lange tijd zonnig en heet. De eerste helft van de avond verloopt droog en daardoor is het ideaal weer om buiten te eten. Om 20:00 uur is het nog steeds 26 graden in het noorden en 28-30 in het midden. In het zuiden is het met 30-34 zelfs op dat tijdstip nog bloedheet.

Met het ondergaan van de zon bereiken enkele wolkenvelden het zuidwesten en zuiden. In Zeeland is een hele kleine kans op een bui. Hoogstwaarschijnlijk blijft het droog en dat geldt zeker voor de rest van Nederland.

Komende nacht breiden wolkenvelden zich vanuit het zuidwesten over het land uit en daarbij is ook kans op een bui. In de loop van de nacht neemt de buienkans toe en kan het hier en daar ook onweren.

Door de bewolking koelt het maar moeizaam af en dat betekent dat het een echte tropennacht wordt. De minima komen in het westen, midden en zuiden rond 20 graden uit en in de steden wordt het zelfs niet kouder dan 22 graden! Daarbij is de luchtvochtigheid hoog. Een ware plaknacht dus. In het noorden en oosten daalt de temperatuur naar 17-19 graden.

Morgenochtend is er een mix van wolkenvelden en zon. Hier en daar kan een bui voorkomen en daarbij is onweer mogelijk. Het is broeierig en onaangenaam warm met een hoge luchtvochtigheid en temperaturen die rap oplopen. Aan het eind van de ochtend is het in de oostelijke provincies 26-29 graden. In het midden is het een graad of 25 en in het westen 23 graden.

Morgenmiddag draait de wind geleidelijk in het hele land naar het westen en daardoor stijgt de temperatuur niet verder. In het oosten gebeurt dat als laatste en langs de grens met Duitsland kan het lokaal nog 30 graden worden. Elders komen de maxima uit op 24-29 graden. Het weerbeeld laat een mix van zon en sluierwolken zien. Soms komt wat dikkere bewolking voor en heeft de zon meer moeite om door te breken. In de oostelijke helft is kans op enkele buien met onweer. De felste buien zijn waarschijnlijk voor de warmste landsdelen. In het westen blijft het overwegend droog.

Morgenavond en in de nacht naar zondag volgt overal de verlossende afkoeling. In de avond is het nog een tijd 21-26 graden, maar na zonsondergang daalt de temperatuur geleidelijk. De minimumtemperatuur varieert van 14 graden in het oosten tot 16 in het westen. De ramen kunnen wagenwijd open om de verkoelende lucht het huis in te laten. In de loop van de nacht neemt in het westen de kans op een bui toe. Elders is het dan nog droog met brede opklaringen.

Zondag wisselen zon en wolken elkaar af. Vanuit het westen trekken enkele buien over het land, maar onweren doet het niet. In de middag kan de zon vanuit het westen flink doorbreken en neemt de buienkans af. Met maxima van 20 graden in het noordwesten tot 24 in het zuidoosten is het heel aangenaam zomerweer en prima weer om de warmte uit huis te krijgen. De wind komt uit het westen tot noordwesten en waait matig tot vrij krachtig.

Maandag is het typisch Nederlands zomerweer met een westenwind en kans op buien. Daarbij heeft bewolking de overhand, maar tussendoor is ook ruimte voor de zon. De middagtemperatuur is laag voor de tijd van het jaar: 19-21 graden. Begin augustus zijn maxima van 21-25 graden gebruikelijk.

De dagen daarna zit de temperatuur weer in de lift en richting het eind van de week stijgt de kans op tropische waarden van 30 graden. Hoe warm het precies wordt is nog onzeker. Volgens de huidige verwachting kan de middagtemperatuur volgende week zaterdag tussen 22 en 35 graden uitkomen met ongeveer 65% kans dat het ergens in Nederland 30 graden of meer wordt. Het weerbeeld laat dinsdag en woensdag nog enkele buien zien, maar vanaf de tweede helft van de week neemt de buienkans af. Bovendien is de zon steeds vaker van de partij.