Zonnig lenteweer

10-03-2022 JOURE – Het is vandaag weer volop zonnig en het wordt nog wat zachter dan de voorgaande dagen met op veel plaatsen 14 tot 17 graden. Op de Waddeneilanden, in delen van Zeeland en aan de westzijde van het IJsselmeer is het wat frisser. Morgen is er nog veel zonneschijn, maar neemt in de loop van de middag vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Dit weekend zijn er meer wolkenvelden en valt vooral in het westen soms een klein beetje regen.

Vanochtend warmt de zon de lucht op. Om 9:00 uur is het 3 tot 7 graden en aan het einde van de ochtend is het 8 tot 12 graden. Er waait een matige zuidoostenwind.

Vanmiddag blijft het zonnig met vooral in het westen en noorden hier en daar wat dunne sluierwolken waar de zon doorheen schijnt. De zuidoostenwind is matig, 3 of 4 Bft, en op de Waddeneilanden, boven het IJsselmeer en boven de Zeeuwse wateren vaak vrij krachtig, 5 Bft.  

Daar waar de wind vanaf het water waait wordt het vanmiddag 11 tot 13 graden. Elders in Noord-Nederland wordt het 14 graden en in de zuidelijke helft van het land 15 tot lokaal 17 graden. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Maxima van 8 of 9 graden zijn gebruikelijk begin maart. 

Vanavond en vannacht is het helder en droog. Om 21:00 uur is het 5 tot 9 graden en in de nacht zakt het kwik naar 1 tot 4 graden met de laagste minima in het oosten en noordoosten. 

Morgenochtend is het opnieuw volop zonnig. Om 8:00 uur varieert de temperatuur van 2 graden in Groningen tot 5 graden in Vlissingen. De zon warmt de lucht weer op naar 8 tot 11 graden aan het einde van de ochtend en de zuidoostenwind is nadrukkelijk aanwezig.

Morgenmiddag wordt het 13 graden in het noorden tot 15 of 16 graden in Brabant en Limburg. De zuidoostenwind is meest matig, 4 Bft, en aan de kust en boven het IJsselmeer (vrij) krachtig, 5 of 6 Bft. Daar waar de wind vanaf open water waait blijft de temperatuur achter. Zo wordt het op Terschelling en Ameland maximaal 11 graden.  

Het weerbeeld bestaat morgenmiddag nog uit veel zonneschijn, maar in de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking toe. Dit gaat om eerste instantie om hoge bewolking waar de zon nog doorheen schijnt, maar aan het einde van de middag krijgt de zon het vooral in Zeeland moeilijk. 

Morgenavond neemt de bewolking nog wat verder toe en in Zeeland kan in de loop van de avond een klein beetje regen vallen. In de nacht naar zaterdag is ook elders in het zuiden en westen van het land kans op wat gedrup, maar dit blijft zeer beperkt. In Groningen zijn er nog opklaringen en daalt het kwik naar een graad of 3. Onder de bewolking in het zuiden, midden en westen van het land wordt het niet kouder dan een graad of 7.

Zaterdag is er vrij veel bewolking, maar waarschijnlijk blijft het wel grote delen van de dag droog. Later in de middag en avond is vooral in het westen kans op een beetje regen. In het oosten en noordoosten zal het vaakst de zon te zien zijn. Daar wordt het ook het warmst met ongeveer 14 graden. In de westelijke kustprovincies blijft het kwik rond 12 graden steken. De wind is matig en waait uit het zuidoosten of zuiden. 

Ook zondag zijn er wolkenvelden, afgewisseld met wat zonneschijn. Op de meeste plaatsen blijft het droog en de grootste kansen op wat gespetter zijn voor het westen en vooral zuidwesten van het land. Met 12 graden in Den Helder tot 15 graden in Eindhoven is het nog altijd zacht voor de tijd van het jaar. Op de Waddeneilanden is het wat frisser met middagtemperaturen rond 10 graden. 

Het vooruitzicht naar volgende week laat behoorlijk hoge temperaturen zien. In het midden van de week kunnen de maxima landinwaarts oplopen naar zo’n 17 graden. Daarbij is het droog en vaak weer behoorlijk zonnig.