Zonnig en succesvol dorpsfeest voor de Ouwster-Trijegeaën

03-09-2019 OUWSTERHAULE – Afgelopen weekend vierden de Ouwster-Trijegeaën (Ouwsterhaule, Ouwster-Nijega en Oldeouwer) hun tweejaarlijkse dorpsfeest onder leiding van nieuwe voorzitster Anneke Schreur. Voor de jeugd tot en met de ouderen werden er verschillende activiteiten georganiseerd en het warme weer bracht veel mensen op de been.

Het dorpsfeest begon met een spelletjesmiddag voor de oudere inwoners. Er werd gesjoeld, bierpong gespeeld en veel gelachen. Aansluitend vond de optocht plaats. Net als de vorige editie waren er geen grote versierde wagens, maar toch namen veel kinderen de kans om zich te verkleden als roodkapje, prinses of skelet, en dat op onder andere steps en fietsen.

Aan het begin van de avond vond de survivalrun plaats, voor het eerst voor volwassenen. Dit viel zeker in de smaak; meer dan 80 mensen hebben deelgenomen aan de route vol met hindernissen zoals autobanden en slingertouwen. Het parcours was met een lengte van 5,19km een pittige; desondanks doorliep de snelste deelnemer, Hilbert de Haan, het parcours in 23 minuten en 24 seconden. Een knappe prestatie! Ondertussen moedigde muziekvereniging Excelsior de deelnemers aan met mooie klanken. In de feesttent kon men de hele avond door genieten van de barbecue. Met muntjes was het mogelijk om vlees te kopen. De dag eindigde met de ‘voute party’ van DJ Jelmer. Veel mensen hadden zich zo fout mogelijk gekleed om maximaal van het feest te kunnen genieten.

Vrijdagochtend was er voor de basisschoolkinderen de kinderspelen met verschillende spelletjes, zoals stokvangen en racen met priksleekarretjes. ‘s Middags konden de wat oudere kinderen een deel van het survivalparcours trotseren, die de volwassenen een dag eerder hebben afgelegd. Voor de jonge kinderen was het ondertussen lachen, gieren en brullen met een voorstelling van twee clowns. ‘s Avonds werd de traditionele playbackshow gehouden, waarbij bij de kinderen Marco Borsato, Armin van Buren en Davina Michelle met “Hoe het danst” en bij de volwassenen de “Decenniamedley” de show stalen. Aansluitend draaide DJ Sipke in de feesttent.

Zaterdag was de dag van de zevenkamp. Hoewel het vrijdagavond laat was geworden, stond iedereen er toch om mee te doen. In estafettevorm streden zeven buurten tegen elkaar met elk een eigen bedacht spelletje. Zo werden er met jerrycans ‘gebottleflipt’, mensen op touw van hot naar her gesleept en mensen al rennend door de persoon achterop opgemaakt met lipstick. Tussen de spelletjes door werd de dorpsmaaltijd gehouden, waarbij iedereen soep, broodjes en een ijsje kreeg. Iets wat het dorpsfeest al lang uniek maakt. Het bleef bij de zevenkamp tot het eind spannend, maar Ouwster-Nijega ging er vanwege de joker vandoor met de winst. Ouwsterhaule I werd tweede en Heerenweg/Stinseweg werd derde. Aan de zaterdag kwam een spectaculair einde met een optreden van coverband LEAD en veel bezoekers. Het feest ging door tot in de late uurtjes.

Zondagochtend vond de tentsamenkomst plaatst. In plaats van de dominee verzorgde gospelgroep ‘Sjammasj’ uit Leeuwarden de dienst. Het thema van de ochtend was: “Lopen op het water”. Er werd gezongen en verhalen verteld, met ondersteuning van een film. De collecte van de dienst is ten goede komen aan het onderzoek tegen de Noordzeeziekte. Aansluitend volgde er een koffieconcert van muziekvereniging Excelsior. In de middag werd het matinee gehouden, waarbij uitvoerig werd nagepraat over het verloop van het dorpsfeest onder het genot van de Formule 1 op het projectiescherm, een vleesje van de barbecue en het laatste bier uit de fust.

(Tekst: Arjen de Jong)