‘Zonneplan’ geen samenwerkende partij van de gemeente De Fryske Marren

12-12-2019 JOURE – Een aantal inwoners hebben een brief ontvangen over de mogelijkheid van zonnepanelen. Bij de brief zit een folder over een zonnepanelen project in hun dorp. De brochure gaat uit van het bedrijf ‘Zonneplan’. Voorop de brochure is nadrukkelijk de gemeente naam te lezen. Bij navraag blijkt de gemeente geen enkel contact of samenwerkingsverband me de firma te hebben.

In de begeleidende brief staat vermeld dat er 749 deelnemende inwoners zijn. Dit blijkt bij navraag van het bedrijf ‘Zonneplan’ niet juist te zijn. Het aantal wat wordt aangegeven blijkt het aantal telefoontjes te zijn geweest van mensen die hebben gereageerd. De vermelding dat buurtgenoten erg enthousiast zijn, blijkt ook niet juist te zijn. Bij navraag blijken in meerdere gevallen de buurt al te zijn voorzien van zonnepanelen. Op de website zijn reviews te vinden van zogenaamde klanten. Dezen blijken allemaal anoniem te zijn. De betrouwbaarheid van deze reviews is dan ook moeilijk te controleren.

De gemeente heeft aangegeven contact te zoeken met het bedrijf en onderzoekt of er juridische maatregelen tegen deze vorm van ‘adverteren’ mogelijk zijn.