Zondag eerste tropische dag 2019

01-06-2019 JOURE – Hitteliefhebbers kunnen morgen hun hart ophalen. Precies aan het begin van de meteorologische zomer geeft de zomer even vol gas. Met plaatselijk 32 graden in Brabant en Limburg wordt het de eerste lokale tropische dag van 2019. Ook in De Bilt kan het 30 graden worden. Als dit gebeurt is ook sprake van de eerste officiële tropische dag én een warmterecord. Vandaag neemt de zomer een aanloopje en staat met 25 graden in De Bilt de eerste officiële zomerse dag op het menu.

De zondag doet zijn naam eer aan, want de zon maakt morgen overuren. Alleen enkele dunne sluierwolken weten het felste zonlicht te breken. De meeste sluierwolken zijn voor de ochtend. ’s Middags kun je volop van de zon genieten en verschijnt slechts een enkel wolkje aan de blauwe horizon. Tussen 13:00 en 14:00 uur is de zon het krachtigst. Met zonkracht 7 kan een lichte huid op dat moment al binnen een kwartier verbranden.

Tropische temperaturen maken het zomerplaatje compleet. In het binnenland komt de middagtemperatuur op veel plaatsen rond 30 graden uit. In het zuiden, zuidoosten en oosten kan het regionaal 31 graden worden en Brabant en Limburg maken kans op een lokale 32 graden. Ook in de kustgebieden is het goed toeven. Het kwik stijgt daar naar 28 à 29 graden. De matige zuidenwind zorgt er voor dat zeewind een tijd uitblijft en het aan de stranden goed toeven is. In de tweede helft van de middag kan wel een frisse wind van zee opsteken en dan daalt de temperatuur 10 graden.

In het binnenland blijft de warmte lang hangen. Rond 21:00 uur is het op veel plaatsen nog ruim 25 graden. De kans op buien is morgenavond voor de verandering zeer klein. Pas later op de avond kan het westen te maken krijgen met een enkele onweersbui. Je kunt dus prima buiten eten en de barbecue aansteken. Omdat het droog en warm blijft, kun je na de maaltijd nog lang buiten uitbuiken.

Eerste tropische dag meteen recordheet
In De Bilt flirt het kwik morgen met de tropische grens van 30 graden. Daarmee is kans op een warmterecord. Op 2 juni 1947 noteerde het hoofdstation een maximumtemperatuur van 29,5 graden. Mocht de temperatuur zondag hoger uitkomen dan beleven we officieel de warmste 2 juni ooit gemeten. Wanneer het kwik in De Bilt de grens van 30 graden passeert, is het bovendien de eerste officiële tropische dag van 2019.

Ook het warmterecord over alle weerstations staat zondag op het spel. Het huidige dagrecord staat op naam van Eelde met 31,4 graden. De kans dat dit record sneuvelt is wel kleiner dan het warmterecord in De Bilt. Dat het ergens in Nederland 30 graden wordt staat buiten kijf. Daarmee komt de eerste lokale tropische dag vrij vroeg. Gemiddeld gezien wordt het pas op 12 juni ergens in Nederland 30 graden.

Voor het eerst officieel zomers dit jaar
Ook vandaag al kunnen zomerliefhebbers van het mooie weer genieten. Er is flink wat zon en er trekken dunne sluierwolken over het land. Hier prikt de zon met speels gemak doorheen. In De Bilt is de kans groot dat het 25 graden wordt en daarmee is de eerste officiële zomerse dag vandaag al bijna een feit. De hoogste temperaturen zijn te vinden in het zuiden, zuidoosten en oosten met lokaal 29 graden. Aan zee is het een stuk frisser. Vanmiddag steekt een zeewind op en is het aan de stranden slechts 16 graden. Bovendien kan mist van zee de kust op waaien.

Onweer maakt einde aan hitte
Zoals een echte Nederlandse zomer betaamt, duurt heet weer niet lang. In de nacht van zondag op maandag neemt vanuit het zuidwesten de kans op onweersbuien toe en ook maandag overdag is kans op regen- en onweersbuien. Maandag overdag zijn de felste onweersbuien voor het oosten. Daar wordt het 22 graden en is het wat broeierig. In het westen is het al flink afgekoeld en wordt het 18-19 graden. Hoe zwaar de buien worden is nog even afwachten. Het hete weer kan namelijk ook met een sisser aflopen.