Zon, wolken en zuiden regen

11-03-2020 JOURE – Vooral in het zuiden valt regen. In het noorden en westen schijnt het vaakst de zon. Het wordt 11-14 graden bij een aantrekkende zuidwestenwind. Vannacht en morgenochtend is het onstuimig. Morgenmiddag is er een mix van zon en enkele felle buien. Het vooruitzicht voor de lange termijn geeft veel zon.

Vanochtend is het op veel plaatsen droog en in het noorden en westen is het overwegend zonnig. Vooral in Brabant en Limburg is het regenachtig. De wind draait van west naar zuidwest en is matig, aan zee soms vrij krachtig.

Vanmiddag neemt de wind nog wat toe en wordt aan de westkust krachtig, 6 Bft. In het zuiden en zuidoosten valt nog altijd af en toe regen. In de rest van het land is het overwegend droog met soms wat zon.

Het wordt 11 graden op de Wadden tot 14 graden in het midden en zuiden van het land. Hiermee is het zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld wordt het half maart 9-10 graden.

Vanavond breidt de regen vanuit het zuiden langzaam noordwaarts uit. Verder is het bewolkt en trekt de wind nog wat aan. Aan zee wordt de zuidwester hard, 7 Bft. Landinwaarts waait het veelal vrij krachtig, 5 Bft.

Vannacht neemt de wind aan zee toe tot stormachtig en vooral op de westelijke Wadden kan de wind even stormkracht bereiken (9 Bft.). In de tweede helft van de nacht is in de kustgebieden kans op zware windstoten van 75-95 km/uur. Op de Wadden mogelijk lokaal 100 km/uur. Aan het einde van de nacht trekken vanuit het westen buien over het land. De temperatuur ligt rond 10 graden.

Morgenochtend is het vooral aan zee en in het noorden onstuimig met op de Wadden en vlak aan de noordkust nog een stormachtige wind en aan de westkust veelal een harde wind. In het midden en zuiden waait een (vrij) krachtige westenwind. In de noordelijke helft van Noord-Holland, op de Wadden, in Friesland, in Groningen en in Drenthe is tijdens de ochtendspits kans op zware windstoten van 75-90 km/uur. Op de Wadden lokaal nog iets meer. De ochtend start met buien, maar vanuit het westen wordt het al snel droog met brede opklaringen. In de loop van de ochtend neemt ook de wind wat af.

Morgenmiddag is er een mix van zon en stapelwolken. Vooral later op de middag is kans op enkele buien, mogelijk met hagel en onweer. Er waait een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind. Aan zee is de wind krachtig tot hard, 6-7 Bft. Het wordt 9 graden in het noorden tot 11 graden in het zuiden.

Morgenavond zijn er aanvankelijk nog enkele stevige buien. Vanuit het westen wordt het droog en zijn er opklaringen. In de nacht naar vrijdag koelt het af tot een graad of 5. Later in de nacht neemt vanuit het noordwesten de bewolking toe en in het noorden en noordwesten kan eind van de nacht wat regen vallen.

Vrijdag is er aanvankelijk veel bewolking en valt af en toe regen. In de middag wordt het vanuit het westen droger en komt er ruimte voor de zon. Het wordt 8 graden in het noorden tot 10 graden in het zuiden en dat is een normale middagtemperatuur voor de tijd van het jaar. De wind draait van west naar noordwest en is matig of vrij krachtig. Aan zee waait het krachtig tot hard (6-7 Bft.). In de loop van de middag en avond neemt de wind in kracht af.

In de nacht naar zaterdag zijn er brede opklaringen en kan het op uitgebreide schaal licht vriezen.

Zaterdag is het wisselend bewolkt en overwegend droog. Later in de middag en avond is er wat meer bewolking en vooral in het zuidwesten en westen kans op een beetje regen. Er waait een matige zuidenwind en het wordt 10 graden in het noorden tot 12 graden in het zuiden.

Zondag wordt het warmer met 11-12 graden op de Wadden tot 15 in Brabant en Limburg. Er is een mix van wolken en zon en er waait een stevige zuidenwind. Een enkele bui is mogelijk, maar op veel plaatsen blijft het droog.

Het vooruitzicht naar volgende week geeft grote kans op overwegend droog en rustig lenteweer met flink wat zonneschijn. De temperatuurverwachting is tamelijk onzeker. Aanvankelijk is grote kans op vrij hoge temperaturen met in het midden van de week maxima van 13 graden in het noorden tot lokaal 17 in het zuiden. Daarna is ook kans op een kouder scenario met maxima rond 10 graden en in de nachten lichte vorst.