Zon met later iets meer wind

23-04-2022 JOURE – Vanochtend schijnt de zon uitbundig en het belooft een mooie lenteachtige dag te worden. De wind is iets gedraaid naar het oosten tot zuidoosten en daarmee wordt warmere lucht aangevoerd. Aan het einde van de ochtend is het op veel plaatsen in het midden en zuiden al opgewarmd naar 15 graden. Wel blijft de wind duidelijk merkbaar met windkracht 4. Vooral in de regio rondom het IJsselmeer en op de Waddeneilanden piekt de wind naar 5 of 6 Beaufort.

Vanmiddag bestaat het weerbeeld uit flink wat zonneschijn met ook enkele stapelwolken. Het blijft droog en het warmt steeds verder op. Tijdens het warmste moment van de middag is het 19 à 20 graden. In delen van Noord-Brabant en Limburg is kans op 21 graden. In de kop van Noord-Holland en in Friesland, Drenthe en Groningen is het 17 tot 19 graden. Geleidelijk krijgt het uiterste zuiden met sluierbewolking te maken, wat de temperatuurstijging mogelijk wat tempert. De wind uit het oosten is vlagerig en maakt het voor het gevoel iets minder zacht. Boven land is de wind matig, aan zee (vrij) krachtig.

Vanavond heeft vooral het zuiden met dikkere wolkenvelden te maken. Elders is het vrij helder. De wind draait naar het noordoosten en daarmee is de kans op nog zo’n zachte dag verkeken. Tijdens de nacht naar zondag koelt het af naar 5 graden in het noordoosten en 10 graden in het zuidwesten.

Morgen is het vergeleken met vandaag minder zacht. De maximumtemperatuur komt uit tussen 15 graden in het noorden en 17 graden in het zuiden. Naast zonnige perioden trekken ook vaker wolkenvelden voor de zon langs, vooral later op de dag. Uit de bewolking kan ook een spatje regen vallen, maar een groot deel van de tijd blijft het droog. Net als de voorgaande dagen is er nog redelijk wat wind aanwezig. Deze zondag afkomstig uit het noordoosten en matig boven land, vrij krachtig in de kustgebieden.

Vanaf maandag waait de wind uit het noorden en dit zorgt voor een verdere daling van de maximumtemperatuur. ’s Middags wordt het van noord naar zuid 10 tot 14 graden en zal het een stuk frisser aanvoelen. Droog blijft het niet en vanuit het noorden trekken enkele buien over het land.

Ook de dagen daarna blijft het vrij koel met vergelijkbare temperaturen en een overwegend noordelijke windrichting. Dagelijks is kans op wat neerslag en ook met Koningsdag kan verspreid over het land een bui vallen. Tijdens droge perioden wisselen wolkenvelden en zon elkaar af. Later in de week neemt de kans op droger en zachter weer geleidelijk wat toe.