Zon en wolken

29-07-2020 JOURE – Vandaag is er een mix van zon, stapelwolken en in het noorden zeer lokaal nog een bui. Het wordt 18-23 graden. Morgen schijnt de zon volop en met 22-27 graden is het een stuk warmer dan vandaag. Vrijdag wordt tropisch met 27 tot lokaal 35 graden. In het weekend volgt verkoeling. Zaterdag is kans op een onweersbui en wordt het 23-30 graden, zondag 20-24 graden.

In de zuidelijke helft van het land is de dag op veel plaatsen zonnig begonnen. In het noorden is het wisselend bewolkt en komen een paar lichte buitjes voor.

Gedurende de ochtend blijft het wisselend bewolkt met in het zuiden meer zon dan in het noorden. Vooral het noordoosten houdt kans op een enkele bui. De westenwind is matig, aan zee vrij krachtig. Langs de noordkust kan het soms krachtig waaien, 6 Bft.

Vanmiddag is er een mix van stapelwolken en zon. In het noorden en oosten is er meer bewolking dan in het zuiden en westen en het uiterste noorden heeft nog kans op een enkele lichte bui. De maximumtemperatuur varieert van 18 graden op de Wadden tot 23 graden in Limburg. In Rotterdam en Amsterdam wordt het 20 graden. De westenwind is matig, in de noordelijke kustgebieden vrij krachtig (5 Bft.).

Vanavond is het ook in het noorden droog en klaart het overal steeds verder op. Tot zonsondergang (rond 21:30 uur) is het op veel plaatsen zonnig. Later vanavond en vannacht is het vrijwel overal helder. Plaatselijk ontstaat een mistbank. De minima komen uit tussen 14 graden in het westen van Zeeland en 7 graden in het oosten en noordoosten van het land.

Morgenochtend is het op veel plaatsen zonnig. Er waait een zwakke wind uit zuidelijke richtingen en tegen het middaguur is het al 19-23 graden.

Morgenmiddag blijft het zonnig. De UV-Index is 6-7. Dit betekent dat de onbeschermde huid al in 15 minuten kan verbranden. Wel is er regionaal wat sluierbewolking en vooral in het noorden komen ook stapelwolken voor. Het blijft overal droog. Het wordt 22 graden aan de noordkust, 25 graden in Utrecht en 26-27 graden in Zeeuws-Vlaanderen, Brabant en Limburg. Op de meeste plaatsen waait het nauwelijks. In het noorden waait een zwakke tot matige westenwind.

Morgenavond is er in het noorden wat hoge bewolking aanwezig. In de rest van het land is het (nagenoeg) helder. Rond 22:00 uur is het op veel plaatsen nog circa 20 graden. In de nacht naar vrijdag komen de minima uit tussen 17 graden in Zeeland en 12 graden in het noordoosten.

Vrijdag wordt een bijzonder hete dag. In Noord-Nederland komen de maxima uit op 27-30 graden met de laagste temperaturen op de Wadden. In de Randstad, Overijssel en Gelderland wordt het 31-33 graden. De hoogste temperaturen zijn voor het zuiden met 33-35 graden. Het weerbeeld bestaat uit zon, zon en nog eens zon. De wind is matig en waait uit het zuidoosten.

Zaterdag draait de wind van zuid naar west. Hierdoor wordt het beduidend minder heet dan vrijdag. In de zuidoostelijke helft van het land kan de temperatuur nog wel oplopen naar 27-30 graden. In de kustprovincies wordt het 23-26 graden met de laagste temperaturen vlak aan zee. Het is wisselend bewolkt en er is kans op een paar onweersbuien.

Zondag is er een mix van wolken en zon. Op de meest plaatsen blijft het droog. De maximumtemperatuur varieert van 20-21 graden in het noordwesten tot 24 graden in Brabant, Limburg en de Achterhoek. Dit zijn hele normale maxima voor begin augustus.

Begin volgende week is het licht wisselvallig zomerweer met enkele buien, maar ook dagelijks zonnige momenten. De middagtemperatuur komt uit tussen 20 en 23 graden. Voor de tweede helft van volgende week is er een grote kans op overwegend droog en vrij zonnig weer. De temperatuurverwachting geeft een flinke spreiding. Er is kans op normale maxima van 20-24 graden, maar er is ook een bijna even grote kans op zomerse temperaturen van 25 graden en meer.