Zon en stapelwolken

18-07-2020 JOURE – Vandaag wordt een heerlijke zomerdag met zon, stapelwolken en temperaturen van 22-27 graden. Regionaal kan wel meer bewolking voorkomen, maar het voelt desondanks nog steeds behoorlijk warm aan. Morgen is er een tweedeling met in het noordwesten veel bewolking en kans op buien. In het zuidoosten kan de zon flink schijnen. De temperatuur varieert dan van 20-27 graden.

Op veel plaatsen is de dan zonnig begonnen. Vooral in het noorden en westen komt regionaal bewolking voor.

Gedurende de ochtend is er veel ruimte voor de zon. In de tweede helft van de ochtend ontstaan ook stapelwolken. Er waait een zwakke zuidenwind en aan het einde van de ochtend is het 20 graden op de Wadden tot 24 graden in Zuid-Nederland.

Vanmiddag is er een mix van wolken en zon. De meeste en grootste stapelwolken zijn voor de zuidoostelijk helft van het land. Het blijft vrijwel overal droog.

De wind draait van zuid naar west en is zwak in het binnenland en matig in de kustgebieden. Door deze wind wordt het aan de kust maximaal 22-23 graden. In het zuiden, midden en oosten van het land wordt het 25-27 graden met de hoogste temperaturen in het oosten van Brabant en in Limburg.

Vanavond is het nog lang aangenaam buiten met om 21:00 uur op veel plaatsen nog 21-23 graden. Aan zee is het dan circa 19 graden. De stapelwolken verdwijnen geleidelijk en daardoor zijn er op de meeste plaatsen brede opklaringen.

Vannacht koelt het af naar circa 13 graden. Vlak aan zee wordt het niet kouder dan 15 graden. Regionaal ontstaan mistbanken.

Morgenochtend is het in de zuidoostelijke helft van het land wisselend bewolkt met regelmatig zon. In het westen en vooral noorden is het zwaar bewolkt. In de loop van de ochtend is kans op enkele buien, vooral in het noordwesten. Er waait een zwakke zuidwestenwind.

Morgenmiddag draait de wind van zuidwest naar west tot noordwest en wordt matig. Langs de westkust en in het noorden is het overwegend bewolkt met kans op enkele buien. In het zuiden, midden en oosten van het land is het wisselend bewolkt met zonnige perioden. Dit verschil zien we ook terug in de temperatuur. Het wordt maximaal 20 graden op Texel, 21-23 graden in de Randstad en 25-27 graden in de oostelijke helft van Brabant, de Achterhoek, Twente en Limburg.

Morgenavond neemt geleidelijk ook in de rest van het land de kans op wat regen toe. In het zuidoosten blijft het waarschijnlijk tot ver in de avond droog en aangenaam buiten. In de nacht naar maandag daalt de temperatuur naar een graad of 13.

Maandag is het wisselend bewolkt met een kleine kans op een bui. Er waait een matige wind uit het noordwesten tot noorden en het wordt 18 graden vlak aan zee tot maximaal 22 graden in Limburg. Hiermee is het fris voor de tijd van het jaar. Gemiddeld wordt het in juli 20 graden in het noordwesten en 24-25 graden in het zuidoosten.

Dinsdag wordt het slechts 17-21 graden. Er waait nog steeds een frisse noordwestenwind. Wel blijft het droog en is er veel ruimte voor de zon.

Ook woensdag en donderdag verlopen droog en flink zonnig. Woensdag wordt het 19-22 graden, donderdag 20-24 graden.

Richting het volgende weekend wordt het wisselvallig met soms zon, maar ook dagelijks kans op een bui. Met maxima van 21-24 graden is de temperatuur normaal voor de tijd van het jaar