Zon en sluierwolken

10-04-Er is een mix van zon en sluierwolken. Het blijft droog en de temperatuur stijgt naar 12-22 graden. Zaterdag en zondag is het warmer en kan het in het zuiden lokaal 25 graden worden. Daarbij blijft het vrij zonnig en overwegend droog. Daarna is het met 8-13 graden veel frisser en is zelfs kans op nachtvorst. Vanaf woensdag keert het zonnige en warme lenteweer terug.

Vanochtend is er een mix van zon en sluierwolken. De meeste sluierwolken zijn voor het noorden en daar kan de sluierbewolking af en toe ook wat dikker zijn.

Vanmiddag blijft er een afwisseling van zon en sluierwolken. Meestal schijnt de zon met gemak door deze sluierwolken heen. Het blijft bovendien de hele dag droog. De maxima komen uit op 12 graden op de Wadden en in het noorden van Friesland en Groningen, 18 in het midden en 20-22 in het zuiden. Er waait een matige noordoostenwind.

Vanavond zijn er brede opklaringen en ook komende nacht is het helder. Er is hooguit wat dunne sluierbewolking, maar de maan is goed te zien. Het koelt af naar 0 graden in het noordenoosten en oosten tot 6 in het westen en zuidwesten. In het noordoosten kan een mistbank ontstaan.

Morgenochtend schijnt de zon volop en is er wat dunne sluierbewolking. De meeste sluierwolken zijn voor het noorden, in het zuiden is het over het algemeen stralend zonnig en strakblauw. De temperatuur loopt snel op. Tegen het middaguur is het 13 graden in het noorden tot 18 in het zuiden.

Morgenmiddag is het prachtig lenteweer met veel zon en vooral in het noorden wat dunne sluierbewolking. In de loop van de middag kunnen in het zuiden een paar stapelwolken ontstaan. Het blijft droog. De temperatuur stijgt naar 19 graden in Groningen en Friesland, 20-22 in Utrecht en Gelderland en 22-24 in het zuidwesten en zuiden. In Zeeuws-Vlaanderen, het zuiden van Brabant en in Midden-Limburg kan het lokaal 25 graden worden. Er staat een zwakke tot matige zuidoostenwind. In de loop van de middag neemt de wind van het zuiden uit af en kan aan de westkust een zeewind opsteken.

Morgenavond blijft het nog een tijdje warm. In de eerste helft van de avond is het 17 graden in het noorden tot 23 in het zuiden. Met het onder gaan van de zon koelt het snel af. In de nacht naar zondag komen de minima uit op 3-7 graden.

Zondag, Eerste Paasdag, is het wederom zonnig en warm lenteweer. In de middag kunnen enkele stapelwolken ontstaan en trekken vanuit het noordwesten dunne sluierwolken over het land. Aan het eind van de middag en aan het begin van de avond kan een lokale onweersbui ontstaan. De kans daarop is het grootst in het zuidoosten. De wind is zwak tot matig en komt uit het zuiden tot zuidwesten. In de loop van de dag draait de wind naar het noorden.

De maximumtemperatuur komt uit op 18-20 graden in de kustgebieden en 20-24 graden in het binnenland. De hoogste temperaturen zijn voor het zuiden en zuidoosten. Daar kan het lokaal zelfs 25 graden worden. Op de Wadden is het met 15 graden beduidend koeler. Ook in de kustregio’s daalt de temperatuur in de tweede helft van de middag naar circa 15 graden, omdat de wind dan vanaf de koude Noordzee waait.

Maandag, Tweede Paasdag, blaast een matige tot vrij krachtige noorden- tot noordoostenwind koele lucht naar ons land. Het wordt maximaal 8-12 graden en daarmee is de temperatuur veel lager dan de voorgaande dagen. Het is zelfs iets kouder dan normaal; middagtemperaturen van 11-14 graden zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. Het weerbeeld bestaat uit een mix van zon en wolken. Het blijft overwegend droog.

In de nacht naar dinsdag kan het flink koud worden en kan het in het binnenland regionaal licht vriezen. Ook dinsdag overdag is het fris met maxima van 8-13 graden. Wel lijkt het iets zonniger te worden dan maandag en blijft het droog.

De dagen daarna keert het warme en zonnige lenteweer terug. Aan het eind van de week kan het regionaal weer 20-25 graden worden, waarmee het opnieuw veel warmer is dan gebruikelijk. Maxima van 11-14 graden zijn in deze tijd van het jaar normaal. Met dit warme weer blijft het verleidelijk om op pad te gaan, maar blijf zoveel mogelijk thuis.