Zet biodiversiteit in tegen eikenprocessierups

16-07-2019 JOURE – Vogelbescherming roept iedereen op zijn gemeente een brief te sturen met daarin de oproep te investeren in biodiversiteit om zo de eikenprocessierups te bestrijden. Door te investeren in de natuurlijke vijanden ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen. Gebruik de brief van Vogelbescherming, waarin staat beschreven hoe dat kan.

De eikenprocessierupsen zorgden ook dit jaar weer voor veel overlast, dat zal de komende jaren niet anders zijn. Bestrijding van de eikenprocessierups met gif en tot op zekere hoogte ook de stofzuiger is een heilloze weg. Het nadeel van gif is dat het ook veel andere rupsen en insecten dood. Door te investeren in de natuurlijke vijanden, zoals het ophangen van nestkasten voor koolmezen en het planten van inheemse struiken voor insecten, ontstaat er een gezond ecosysteem, waarbij eikenprocessierupsen niet de overhand krijgen. Door nu te investeren in biodiversiteit zal de komende jaren de overlast minder worden.

Download brief aan gemeenten
Vogelbescherming hoopt dat goed voorbeeld goed doet volgen en roept daarom iedereen op de brief te sturen aan zijn gemeente. U kunt de brief hier downloaden.   

Veelbelovende experimenten
Verschillende gemeenten experimenteren inmiddels met het inzetten van natuurlijke vijanden in de strijd tegen de eikenprocessierups. De eerste resultaten zijn veelbelovend: er worden minder eikenprocessierupsen gemeld. Bovendien worden de gemeenten er ook nog eens mooier door.