Zeer zachte winter met vier stormen

09-03-2022 JOURE – Met een gemiddelde temperatuur van 5,8 °C tegen 3,9 °C normaal was de afgelopen winter zeer zacht. Deze winter komt daarmee op de zesde plaats van zachte winters sinds 1901. De vijf zachtste winters vonden allemaal plaats in de periode van 1990 tot nu.

In december en januari werd het weer gedomineerd door hogedrukgebieden boven West-Europa. Alleen in rond de kerstdagen kregen we tweemaal te maken met droog, zonnig winterweer waarbij het in de noordelijke helft ook overdag bleef vriezen. In Nieuw Beerta werd op Tweede kerstdag -8,7 °C gemeten, de laagste temperatuur van deze winter. De laatste vijf dagen van het jaar verliepen echter zeer zacht en de hoogste temperatuur van deze winter werd op 30 december in Eindhoven gemeten: 15,5 °C.

Corrie, Dudley, Eunice & Franklin
Op 31 januari gaf het KNMI code oranje uit voor de kustprovincies vanwege storm Corrie. Na het onstuimige slot van deze maand keerde de wind weer terug in de periode van 16 tot en met 21 februari met een drielingstorm. Dudley, Eunice en Franklin. Tijdens Eunice gaf het KNMI code rood uit in de kustprovincies. Op het KNMI-station Cabauw werd een windstoot van 145 km/h gemeten. Het was de zwaarste storm sinds 1990.

Nat en weinig vorst
In de Bilt vroor het op 21 dagen, normaal zijn dat er bijna 35 en waren er geen ijsdagen (normaal 6). Sneeuw van betekenis viel er niet. De winter als geheel was aan de natte kant, maar februari was met 107 mm tegen 56 mm normaal zeer nat.