Zeer zachte januari

03-02-2020 JOURE – Met een gemiddelde temperatuur van ca. 6,2 °C  tegen een langjarig gemiddelde van 3,1 °C was het in januari zeer zacht. De maand eindigt daarmee in de top tien van zachtste januarimaanden sinds 1901. De laatste keer dat de gemiddelde temperatuur in januari hoger lag was in 2008, toen werd het gemiddeld 6,5 °C.

De maand en het jaar begonnen met code rood en oranje vanwege zeer dichte mist, mede ontstaan door het afsteken van vuurwerk. Koud was het nieuwjaarsnacht ook, met in het oosten van het land in Hupsel -4,9 °C.

Al gauw maakte het rustige hogedrukweer plaats voor wisselvalliger weer met oplopende temperaturen. Vanaf 8 januari brak een zeer zachte periode aan met op de meeste dagen maximumtemperaturen boven 10 °C. Normaal ligt de maximumtemperatuur in deze tijd van het jaar tussen de 5 en 6 °C. In Arcen werd het op 9 januari 13,6 °C, de hoogste temperatuur deze maand.

Vanaf 18 januari kwam het land opnieuw onder invloed van hoge druk en werd het rustig, vrijwel droog maar ook vaak mistig weer. De temperaturen lagen rond normaal. De luchtdruk liep op 20 januari in De Bilt op tot 1048 hPa, een waarde die in de afgelopen 115 jaar slechts drie keer eerder werd bereikt, voor het laatst op 23 december 1962.

De temperatuur daalde ’s nachts regelmatig tot rond het vriespunt. Het koudst werd het op 21 januari in Maastricht, -5,4 °C, matige vorst. In Ell kwam op deze dag met hardnekkige mist de temperatuur de hele dag niet boven het vriespunt, een ijsdag. In de Bilt werd deze maand geen ijsdag (maximumtemperatuur onder 0,0 °C ) geteld, tegen drie ijsdagen normaal. Tot vorst (minimumtemperatuur onder 0,0 °C) kwam het in De Bilt op zes dagen tegen dertien normaal.

Op 26 januari maakte het hogedrukgebied weer plaats voor depressies uit het westen. Het werd opnieuw wisselvallig, met af en toe veel wind, en de temperaturen liepen weer op tot ruim boven normaal.

De maand was vrij droog met gemiddeld over het land circa 50 millimeter neerslag tegen een langjarig gemiddelde van 73 millimeter. Op 3 januari trok een klein lagedrukgebied over ons land oostwaarts en veroorzaakte in het noorden van het land lokaal 10-15 millimeter neerslag. Ook 14 en 15 januari viel circa 10-15 millimeter neerslag in het noorden van het land. Op 22 januari vroor in Zuid-Limburg de mist uit en veroorzaakte een dun laagje sneeuw.

27 en 28 januari was het onstuimig met in het kustgebied en in het noorden van het land lokaal 20 millimeter neerslag. Tijdens winterse buien kleurde het in het noorden van het land af en toe even wit. In het noorden van het land viel deze maand circa 70 millimeter neerslag, in het zuidoosten slecht 30-35 millimeter.

Het was deze maand vrij somber met gemiddeld over het land circa 50 uur zonneschijn tegen normaal 62 uren. Vooral in het noorden was het somber met slechts circa 35 uur zon. Het zonnigst was het in het zuidwesten van het land, met in Vlissingen circa 70 uur zon, iets meer dan het langjarig gemiddelde van 68 uur. In De Bilt scheen de zon circa 40 uren, tegen 62 uren normaal.