Zadenbibliotheek vanmiddag in gebruik genomen


10-03-2018 JOURE – Deze week is de Boekenweek weer begonnen en heeft als thema ‘Natuur’ mee gekregen. Voor zover bekend is de bibliotheek in Joure de enige in Nederland die een zaden bibliotheek heeft georganiseerd. De bibliotheek is dan ook trots op de samenwerking met stichting ‘samen zaaien’. Ook de kennis deling die hiermee gepaard gaat vinden zij een toevoeging. ‘Zo stimuleer je ook nog eens om samen een hobby uit te oefenen’.

De officiële opening vond plaats midden in de bibliotheek waar diverse boeken zijn uitgestald over de natuur en het planten van gewassen, kruiden en bloemen. De gedachte achter deze gekozen plek is dat de mensen er makkelijk samen kunnen komen. In de bakken zijn in totaal 100 verschillende zaden te vinden. 75 hiervan zijn eetbaar. De overige 25 zijn met name bloemen. Bezoekers mogen maximaal 1 zakje per persoon van elk soort meenemen. De  meegenomen soorten moeten door de ‘lener’ in het najaar weer worden aangevuld.

In april zijn er in de bibliotheek workshops te volgen over hoe je het beste de zaden kunt gaan planten. Vrijwilligers zullen de workshops leiden waaronder de spreker van de officiële opening Tjepke van der Honing. Daarna zullen zij ook basisscholen aandoen om kinderen hier enthousiast over te maken. Tijdens de opening vertelde Tjepke op een leuke manier voornamelijk over zijn eerste keer planten als kind en over de vele ervaringen die hier op volgden.

Iedereen werd uitgenodigd om vooral gebruik te komen maken van de markt. Voor diegenen die het graag willen proberen maar nog niet zoveel ervaring heeft zit er een beschrijving van het planten bijgevoegd. Men hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek om gebruik te maken van de zadenbibliotheek al wordt er wel een registratie bijgehouden om ook aan het eind van het jaar weer de ‘verse’ zaden weer in ontvangst te nemen.