Zadenbibliotheek Joure


07-03-2018 JOURE – Op zaterdag 10 maart aanstaande om half twee, wordt de zadenbibliotheek in Joure officieel geopend. Tjepke van der Honing, groot natuurliefhebber, zal het allereerste zaadje uit de bibliotheek planten. Ook voor de bezoekers staan potjes met grond klaar waarin een zaadje naar keuze geplant mag worden. Leuk voor jong en oud! Wat is een zadenbibliotheek?
Dit is een plek waar u zaden kosteloos kunt lenen en ruilen. Op dit moment is er een basiscollectie zaden te leen in de parkwachterswoning in park Heremastate. Vanaf 10 maart zal de zadenbibliotheek te vinden zijn in de bibliotheek. De zaden die u kunt lenen zijn van groenten, kruiden en bloemen. De zadencollectie bestaat uit de zaden die onder andere zijn verzameld in de Perma-tuin Joure. Verder zijn er zaden die andere tuiniers hebben in gebracht en er zijn restanten van overgebleven biologische zaden, meestal van de Bolster.

Hoe werkt het lenen?
U kunt zaden kosteloos lenen. In de zadenbibliotheek geldt geen uitleentermijn en er zijn geen boetes: de bibliotheek werkt vanuit 100% vertrouwen. U kiest zaden die u nieuwsgierig maken of die u graag wilt hebben.Als u zaden leent, zaait u deze in de tuin. Van de planten die daar opkomen, laat u de mooiste plant bloeien en in zaad schieten. Dit zaad verzamelt u en laat u drogen. Om vervolgens, zeker een half jaar later, een deel van deze zaden terug te brengen naar de bibliotheek. Uw zaden worden toegevoegd aan de collectie en weer uitgeleend aan andere tuiniers.

Zaden ruilen en doneren
Door het ruilen en doneren van zaden ontstaat een steeds grotere collectie. Hierdoor dragen we, met elkaar, bij aan een grotere biodiversiteit en dat is WINST! Hebt u meer zaden dan u gaat zaaien of hebt u al een (kleine) zadencollectie waar u wel wat van wilt missen? Kom langs en ruil of doneer een deel aan de bibliotheek. In de bibliotheek zijn vast zaden van planten die u wel wilt zien bloeien en groeien. Een bezoekje aan de bibliotheek is zeker de moeite waard!

10 maart 2018, van 13:30 tot 14:30 | Joure
Kosten: Gratis toegang