Zacht, onstuimig en enkele buien

22-02-2020 JOURE – Het is bewolkt met droge momenten en buien. Er waait een krachtige, aan zee soms stormachtige zuidwester. In het westen en noorden komen zware windstoten voor. Het wordt 10-12 graden. Morgen valt meer regen en maakt vooral het zuiden kans op zware windstoten. Ook maandag is het winderig en zacht. Later komende week wordt het iets kouder met kans op (winterse) buien.

Vanmiddag blijft het onstuimig met in de kustprovincies een harde tot stormachtige zuidwestenwind en zware windstoten tot 80 km/uur, in het noordwesten tot 90 km/uur. Landinwaarts zijn er windstoten van 60-80 km/uur. In de tweede helft van de middag draait de wind van zuidwest naar west en neemt iets af. Er trekt een buiengebied vanuit het noordwesten over het land. De meeste buien zijn voor de noordelijke helft. Veel ruimte voor de zon is er niet.

Tussen de buien door wordt het 10-11 graden. In het zuiden kan het lokaal 12 graden worden. Door de wind ligt de gevoelstemperatuur een paar graden lager.

Vanavond is het overwegend bewolkt met een enkele bui. Er waait een stevige wind uit het westen tot zuidwesten. Aan zee is de wind krachtig en in het noordelijk kustgebied hard, 7 Bft.

Vannacht is het bewolkt en vanuit het zuidwesten gaat het op steeds meer plaatsen regenen. De minimumtemperatuur ligt tussen 5 graden in het noordoosten en 8 in het zuidwesten. In de loop van de nacht begint de temperatuur in het zuiden op te lopen.

Morgenochtend zijn er perioden met regen. Af en toe plenst het flink door, vooral in de zuidelijke helft van het land. In de noordelijke helft van het land staat niet zoveel wind. In de zuidelijke helft steekt een stevige zuidwester op. Aan de Zeeuwse kust wordt de wind stormachtig met zware windstoten tot 95 km/uur. Elders in het zuiden komt het tot windstoten van circa 85 km/uur.

Morgenmiddag is het eerst nog zeer onstuimig in de zuidelijke helft van het land. Geleidelijk neemt de wind vanuit het westen wat af. In Limburg is tot ver in de middag nog kans op zware windstoten. Het weerbeeld bestaat verder uit veel wolken en buien. Aan het einde van de middag volgen vanaf de Noordzee opklaringen. De maximumtemperatuur varieert van 9 graden in Noord-Nederland tot 12 graden in het zuiden.

Morgenavond komt nog een laatste bui voor, maar zijn er steeds bredere opklaringen. Er waait een matige tot vrij krachtige noordwestenwind. Aan zee is de wind krachtig en op de Wadden soms hard. In de nacht naar maandag koelt het landinwaarts af naar 2-3 graden. Aan zee wordt het niet kouder dan 5 graden. Aan het einde van de nacht neemt vanuit het westen de bewolking toe.

Maandag start droog en in het noordoosten mogelijk met wat zon. In de ochtend neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen toe en de rest van de dag verloopt bewolkt en regenachtig. Er waait een matige tot krachtige zuidwestenwind. Aan zee is de wind hard en in het noordwesten later op de dag soms stormachtig, 8 Bft. Er is in de kustgebieden kans op zware windstoten tot circa 85 km/uur. Met 10 graden in het noorden en 12-13 graden in Zuid-Nederland is het zacht voor de tijd van het jaar. Gemiddeld komt de middagtemperatuur eind februari uit rond 7 graden.

Dinsdag wordt een buiige dag met veel wind. De wind draait van zuidwest naar west en kan vooral in de noordelijke kustgebieden stormachtig zijn met zware windstoten. Tussen de buien door schijnt af en toe de zon. Met 8-10 graden is het wat minder zacht dan maandag.

Ook woensdag is er een mix van wolken, buien en zon. De buien kunnen winters zijn met hagel. Ook een klap onweer behoort tot de mogelijkheden. Met maxima van 6-7 graden is het kouder dan voorgaande dagen, maar deze temperatuur is wel normaal voor de tijd van het jaar. In de nacht naar donderdag kan het kwik landinwaarts dalen tot het vriespunt.

De dagen daarna blijft het wisselvallig met regelmatig veel wind. Donderdag wordt het circa 7 graden. Vrijdag en volgend weekend komt de temperatuur waarschijnlijk weer enkele graden hoger uit.