Zacht met vandaag ook zon

13-01-2020 JOURE – Het is zacht voor de tijd van het jaar met vanmiddag circa 8 graden en vanavond, morgen en woensdag nog hogere temperaturen. Vandaag zijn er perioden met zon. Vanavond volgt regen en veel wind. Ook morgenavond kan de wind flink uitpakken. Vanaf komend weekend staat rustiger en overwegend droog weer op het programma. Het wordt dan wel minder zacht.

Vanochtend is het op de meeste plaatsen droog en vanuit het westen breekt op steeds meer plaatsen de zon door. De wind draait van zuidwest naar zuid en is matig, aan zee vrij krachtig.

Vanmiddag is het wisselend bewolkt met regelmatig zon. In de loop van de middag neemt vanuit het zuidwesten de bewolking weer toe en eind van de middag is in het zuiden en westen kans op een beetje motregen. De zuidenwind is meest matig, aan de kust vrij krachtig.

De temperatuur ligt vanmiddag rond 8 graden. Dit is niet de maximumtemperatuur van vandaag. Vanavond loopt de temperatuur namelijk op naar 9 graden in het noorden en oosten en 10 tot lokaal 11 graden in het zuiden en westen van het land.

Naast warmer wordt het vanavond ook overal geheel bewolkt met vanuit het westen toenemende kans op regen. De zuidenwind trekt aan en wordt vrij krachtig in het binnenland tot hard aan zee. Vlak langs westkust en op de westelijke Wadden kan de wind aan het einde van de avond stormachtig (8 Bft.) worden met zware windstoten tot circa 85 km/uur.

In de nacht zijn er in het hele land perioden met regen. De temperatuur ligt dan rond 9 graden. De wind draait van zuid naar zuidwest en neemt in de tweede helft van de nacht wat af.

Morgenochtend is het bewolkt met vooral in het zuiden, midden en oosten van het land perioden met regen. In het noorden en noordwesten wordt het gedurende de ochtend droger.

Morgenmiddag wordt het op meer plaatsen tijdelijk droog en in het noorden en noordwesten kan de zon even doorbreken. In het zuiden en midden van het land blijft het bewolkt en later in de middag neemt vanuit het zuidwesten de kans op regen weer toe. Met maxima van 11 graden in het noorden tot 12 in het midden en zuiden is het (zeer) zacht voor half januari. Gemiddeld ligt de middagtemperatuur in deze tijd van het jaar op 5-6 graden. Er waait een matige, aan zee (vrij) krachtige zuidwestenwind.

Morgenavond neemt de wind weer flink toe en wordt (vrij) krachtig in het binnenland en hard tot stormachtig aan zee. Direct aan de westkust en op de Wadden is kans op zware windstoten tot circa 95 km/uur. Aanvankelijk valt nog wat regen, later in de avond wordt het vanuit het zuiden droger. In de nacht naar woensdag neemt de wind geleidelijk wat af. Het wordt een bijzonder zachte nacht voor januari met minima van 9-10 graden.

Woensdag is het opnieuw zacht tot zeer zacht met maxima rond 12 graden. In de ochtend waait het vooral aan zee nog stevig. Later op de dag is de zuidwestenwind matig tot vrij krachtig. In het zuiden en oosten is af en toe ruimte voor de zon. Het westen en noorden van het land krijgen de zon maar weinig te zien. Daar neemt ook in de ochtend de kans op regen weer toe. In de middag kan het in het hele land af en toe regenen.

Donderdag belooft een droge dag te worden met een afwisseling van wolken en zon. Met 9 graden in het noorden tot 11 graden in het zuiden is het iets minder zacht dan morgen en woensdag, maar nog altijd ruim te zacht voor de tijd van het jaar. Er waait een matige, aan zee (vrij) krachtige, wind uit het zuiden tot zuidwesten.

Vrijdag is er veel bewolking en kans op een beetje regen. Het wordt 9-10 graden.

Tijdens het weekend en begin volgende week is grote kans op droog weer. Met zon wordt het overdag een graad of 7 en in nachten met opklaringen kan het een aantal graden vriezen. Ook kan mist ontstaan. Met mist wordt het in de nachten iets minder koud, maar door hardnekkige mist kan de temperatuur ook overdag een paar graden lager uitkomen.