Woonzorgcentra kampeerweken zorgt voor unieke samenwerking


07-06-2017 JOURE – Het was gister 13.00 uur toen de tent in vol ornaat kon worden getoond. Dat ging niet zonder slag of stoot omdat er ook nog een hoosbui moest worden verwerkt tijdens de opbouw. De dames van de activiteitenbegeleiding van respectievelijk Zorggroep Sint Maarten, Patyna & Hof en Hiem zaten om de tafel om het een en ander toe te lichten over de geplande kampeer weken.

Onder het genot van koffie met gebak ontstond er een leuk gesprek met de activiteitenbegeleiders. Zo kwam aan het licht dat de tent geschonken werd door Engelien Visser. Die reageerde op een oproep waarin een tent werd gezocht.

De Flecke
De Flecke was voor het eerst met bewoners aan het kamperen in 2014. Dit is het eerste jaar dat er gezamenlijk gebruik zal worden gemaakt van de kampeer plaats. 'Een aantal bewoners vindt het geweldig om naar de camping te gaan en genieten van het buiten zijn. Ook de familie wordt betrokken bij het kampeeruitje. Op die manier kan er samen worden genoten van het vakantiegevoel wat er vroeger ook heerste'; aldus Mattie van der Horn.

Een van de bewoonsters had al vroeg aangegeven dat ze graag weer mee ging naar de kampeerdag. De bewoners van de Flecke krijgen een 1-op-1 begeleiding om hen zo goed mogelijk te begeleiden en hen zoveel mogelijk te kunnen verwennen. Mattie van der Horn geeft aan dat de ene bewoner graag naar de haven gaat om eendjes te voeren terwijl de ander zich liever laat verwennen door de extra aandacht die ze op zo'n dag krijgen.

'Als het mooi weer is gaan we misschien zelfs barbecueën maar dat hangt natuurlijk wel een beetje van het weer af…'

Sint Theresia
Zowel Deborah Weinreich van Hof en Hiem als Angela Kok van Zorggroep Sint Maarten geven aan dat de bewoners enorm enthousiast zijn ten aanzien van het initiatief. Angela Kok geeft aan dat ze zoveel mogelijk bewoners willen laten meegenieten van het uitje. Zo willen ze graag een inloop dag organiseren voor mensen zonder indicatie, een speciale dag voor mensen die dementerend zijn en 1 dag voor de bewoners van de aanleunwoningen organiseren.

Ook wil ze proberen om een excursie door het park te organiseren. Door een medewerker van de vogelwacht zal er dan de bewoners met andere ogen leren te kijken naar de natuur of het park in dit geval. Daarna zal er natuurlijk wel patat en ijs worden gegeten.

Hof en Hiem
Deborah Weinreich geeft aan dat je de dingen niet altijd even goed in de hand kunt hebben. Het is nu eenmaal een dag op de camping. Iedere bewoner is anders en heeft ook andere wensen wat betreft het beleven van een dag op de camping. Dit heeft ook te maken met de eventuele beperkingen. Uiteraard zullen we er alles aan doen om er voor iedereen een leuke kampeer of vakantiedag van te maken. Dat is iets waar iedere bewoner van kan genieten. Het leuke is dat de kampeer actie echt leeft onder de mensen. Op de vraag welke leeftijd het hoogst zal zijn tijdens de kampeer dag geeft Deborah antwoord: 'Als alles goed gaat 96 jaar!' 

De dames zijn over 1 ding het roerend eens. Het is ontzettend leuk dat de samenwerking er is en het is geweldig om elkaar te helpen en te versterken. De aanzet tot een mooie samenwerking lijkt geboren…