Woon- en zorglocatie Lindestaete in Joure officieel geopend

25-09-2020 JOURE – Donderdagmiddag 24 september is aan de Merk in Joure de nieuwe woon- en zorglocatie Lindestaete van Zorginitiatief de Bosk officieel geopend. De openingshandeling werd verricht door Ryanne Star, bewoonster van Lindestaete. Samen met de kinderen en kleinkinderen van zorgondernemers Damaris de Jong en Henk de Graaf opende zij om 15.30 uur officieel de deuren van haar nieuwe woonplek.

De vijftien nieuwe bewoners van Lindesteate namen in juli van dit jaar al intrek in het nieuwe pand, maar door het aanhoudende coronavirus liet de officiële opening op zich wachten. ,,Omdat we de opening niet ongemerkt voorbij wilden laten gaan hebben we gekozen voor een opening in besloten kring.” Aldus Damaris de Jong, bestuurder van Zorginitiatief de Bosk. Na de officiële opening was er speciaal voor alle bewoners een uitgebreid diner met live muziek van Stef Verhagen geregeld.

Uniek concept
Lindestaete is een unieke woon- en zorglocatie dat mensen van verschillende leeftijden en met verschillende zorgbehoeften samenbrengt. In totaal wonen er vijftien volwassenen in de leeftijd vanaf 23 jaar met een verstandelijke- en of lichamelijke beperking. Iedere bewoner heeft een eigen appartement van ruim 60 m2 met een eigen keuken, badkamer en slaapkamer. Ook is er een centrale ontmoetingsruimte waar maaltijden worden aangeboden en activiteiten worden georganiseerd. Op de locatie is 24-uurs zorg aanwezig en bewoners kunnen er zolang er zorgbehoefte is blijven wonen.

Niet alleen de zorg, maar ook de locatie is wat Lindestaete uniek maakt. ,,Bij ons staat de cliënt centraal. Wij vinden daarom dat iedereen met of zonder beperking mee moet kunnen doen in de samenleving. Door deze locatie midden in het dorp hebben onze bewoners letterlijk het leven voor de deur. Een mooiere locatie dan dit hadden wij niet kunnen bedenken.’’ Aldus Henk de Graaf, bestuurder van Zorginitiatief de Bosk.

Nieuwe dagbestedingslocatie
Naast de nieuwe woon- en zorglocatie werkt Zorginitiatief de Bosk in het najaar van 2020 aan de realisatie van een nieuwe dagbestedingslocatie in Joure. De locatie hiervan is al bekend: in de voormalige apotheek aan de Merk 6 in Joure, tegenover Lindestaete. De plannen zijn om daar verschillende dagbestedingsactiviteiten plaats te laten vinden. Wat dat precies gaat worden hangt af van de wens van de cliënt. ,,Doen wat je leuk vindt en waar je energie van krijgt, dat is wat wij belangrijk vinden. Op dit moment denken wij aan een sociaal café met een klein terras. Ook zijn er plannen voor een was- en maaltijdservice.’’ Zo vertelt Damaris. De nieuwe dagbesteding is open voor iedereen die hier behoefte aan heeft.

Zorginitiatief de Bosk
Lindestaete is onderdeel van Zorginitiatief de Bosk. Zorginitiatief de Bosk is in 2010 begonnen als gezinshuis in Harkema en heeft naast deze woonlocatie nog 5 andere woonlocaties in Harkema, Drogeham, Drachtstercompagnie en nu ook in Joure. Vanuit 3Zorg Daniël biedt de organisatie kindzorg aan kinderen in de leeftijd vanaf 4 jaar en dagbesteding (jong) volwassenen. Bij de Bosk staat huiselijkheid, warmte en saamhorigheid en het bieden van structuur binnen een kleine en veilige setting centraal. De visie van Zorginitiatief de Bosk is dat ieder mens uniek is en ongeacht zijn of haar achtergrond of beperking gezien mag worden.