Woningbouw in De Fryske Marren slecht ten aanzien van rest van Nederland

29-01-2020 JOURE – In 2019 werden bijna 71 duizend nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is ruim 6 procent meer dan in 2018 en het hoogste aantal in tien jaar tijd. Met deze nieuwbouw groeide de totale woningvoorraad met 0,9 procent. In Diemen nam de woningvoorraad door nieuwbouw met bijna 9 procent het sterkst toe. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Tussen 2000 en 2009 groeide de woningvoorraad door nieuwbouw jaarlijks doorgaans met ruim 1 procent, gemiddeld zo’n 76 duizend woningen per jaar. De woningvoorraad groeide door nieuwbouw relatief het hardst in Flevoland, namelijk met 1,6 procent.

In de Fryske Marren was de woninggroei laag. Ooststellingwerf realiseerde een groei van 0,1%. Smallingerland en Achtkarspelen wisten net iets meer te bouwen. Binnen de Fryske Marren werden er in totaal 107 nieuwbouw woningen gerealiseerd. Een groei van 0,5%. Daarmee blijft het ver achter op het landelijk gemiddelde. Door het weinige aanbod blijft de huizenprijs binnen de gemeente relatief hoog.

De cijfers over 2019 zijn voorlopig. In mei 2020 komen de definitieve cijfers beschikbaar. Het aantal nieuwbouwwoningen zal hierdoor bij de definitieve versie naar verwachting iets hoger uitkomen in verband met verwerking van nagekomen respons.