Wolkenvelden, zuiden zon

06-02-2020 JOURE – Vandaag is er vrij veel bewolking, maar in het zuidwesten en zuiden schijnt de zon geregeld. Het wordt 6-8 graden. Morgen is het prachtig weer met veel zon en maxima van 7-9 graden. Daarna wordt het wisselvallig en vanaf zondag ook zeer onstuimig. Zondag verloopt kletsnat met kans op storm en zeer zware windstoten. Met 11-13 graden is het zeer zacht.

Vanochtend neemt de bewolking vanuit het noorden geleidelijk toe. Daardoor zijn in het midden en noorden veel wolkenvelden aanwezig. Tussen de vele wolkenvelden door is lokaal een streepje zon te zien. In het zuiden is het aanvankelijk vrij zonnig en raakt het pas in de loop van de ochtend bewolkt. Vrijwel overal blijft het droog. Alleen in het noorden kan het plaatselijk een beetje spetteren.

Vanmiddag is het overwegend bewolkt. Af en toe kan een klein gaatje met blauwe lucht te zien zijn. In het zuidwesten en uiterste zuiden is het vrij zonnig met hooguit enkele stapelwolken. In het noorden kan zeer lokaal wat lichte regen vallen. Elders blijft het droog. De maxima komen uit op 6-8 graden. Er staat een zwakke wind uit het zuidwesten tot westen. Op de Wadden is de wind noordwestelijk en matig van kracht.

Vanavond zijn er met uitzondering van het zuidwesten en uiterste zuiden veel wolkenvelden. Aan het begin van de avond kan het in het noorden zeer lokaal lichte regen vallen, maar geleidelijk wordt het overal droog.

Komende nacht breekt het wolkendek langzaam open. Ook breiden brede opklaringen zich vanuit het zuiden geleidelijk noordwaarts uit. Het koelt af naar 0 tot lokaal -3 graden in het zuiden en -1 tot +2 graden in het midden en noorden. Lokaal kan mist ontstaan.

Morgenochtend trekken de wolkenvelden geleidelijk naar het noorden weg en wordt het stralend zonnig. De bewolking verlaat het uiterste noorden rond het middaguur.

Morgenmiddag is het prachtig weer. De lucht is strakblauw en het blijft overal droog. De temperatuur stijgt naar 7 graden in het noorden tot 9 in het zuiden. Er waait een matige zuidoostenwind. Aan zee, in het Waddengebied en op het IJsselmeer is de wind vrij krachtig. In de zon en uit de wind is het voor het gevoel heel aangenaam.

Morgenavond verschijnen vanuit het zuidwesten sluierwolken, maar is het op de meeste plaatsen nog helder. In de nacht naar zaterdag neemt de bewolking geleidelijk toe. Het blijft overal droog. De minimumtemperatuur bedraagt 1 graad in het oosten tot 4 in het westen. Gedurende de nacht loopt het kwik langzaam op.

Zaterdag is het bewolkt en trekt een gebied met lichte regen van west naar oost over het land. In het oosten kan aan het begin van de ochtend de zon te zien zijn, maar ook daar raakt het snel bewolkt. Met 9 graden in het noorden tot 11 in het zuiden is het zacht voor de tijd van het jaar. Normaal is het 5-7 graden. Er staat een zwakke tot matige wind uit zuidwestelijke richtingen.

Zondag belooft een zeer onstuimige dag te worden. De wind neemt toe naar krachtig tot hard in het binnenland (6-7 Bft.) en stormachtig in de kustgebieden (8 Bft.). Aan zee is sprake van storm (windkracht 9). In het binnenland is kans op zware windstoten van 80-90 km/uur. Aan de kust kan de wind uithalen naar 100 km/uur.

Het waait niet alleen stevig, ook is het kletsnat. Regelmatig valt regen en wolkenvelden razen door de lucht. De zon komt er nauwelijks aan te pas. Het wordt 11-13 graden en daarmee is het zeer zacht voor de tijd van het jaar. Voor het gevoel is het helemaal niet zo zacht door de stevige wind.

Zondagavond en in de nacht naar maandag trekt een lijn met zware buien over het land. Bij deze buien kan de wind bijzonder fel uithalen met windstoten van 100-110 km/uur in het binnenland en 110-130 km/uur in de kustgebieden. Ook is kans op onweer.

De dagen daarna blijft het onstuimig en nat. Er trekken buien over ons land en daarbij is kans op onweer, hagel en natte sneeuw. Tussen de buien door schijnt de zon. Het waait stevig, maar de wind is over het algemeen minder krachtig dan op zondag. Ook is het minder zacht dan komend weekend. Het wordt circa 7 graden en dat is een vrij normale temperatuur voor februari.

Volgend weekend lijkt het opnieuw zachter te worden met temperaturen die in de dubbele cijfers komen. Van koud of sneeuwrijk winterweer is voorlopig dan ook geen sprake.