Wolkenvelden vanuit het noorden

15-05-2020 JOURE – Na een zonnige start neemt de bewolking vanuit het noorden geleidelijk toe. Het uiterste noorden maakt daarbij kans op een buitje. In het zuiden blijft het vrij zonnig. Met 13-17 graden en een matige wind voelt het soms fris aan. Komende dagen blijft er een mix van wolken en zon. Wel wordt het geleidelijk warmer. Na het weekend kan het regionaal ruim 20 graden worden.

Vanochtend breiden wolkenvelden zich vanaf de Noordzee over het noorden en later ook het midden uit. In het uiterste noorden is kans op een lokaal buitje. In het zuiden verloopt de ochtend droog en stralend zonnig met in de loop van de ochtend slechts enkele stapelwolken.

Vanmiddag is er een mix van wolken en zon. Regionaal zijn er zoveel wolkenvelden dat de zon een tijdje niet te zien is. De meeste bewolking is voor het noorden. In het zuiden komen naast stapelwolken flinke zonnige perioden voor. In het noorden is een zeer lokaal buitje niet uitgesloten. De rest van het land houdt het droog.

De maxima komen uit op 13 graden in het noorden tot 16 in het zuiden. In het uiterste zuiden kan het lokaal 17 graden worden. Er staat een overwegend matige noorden- tot noordwestenwind. Op de oostelijke Wadden kan het vrij krachtig waaien.

Vanavond is het droog en wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af. Geleidelijk klaart het steeds breder op en komende nacht is het op veel plaatsen helder. Later in de nacht kan de bewolking opnieuw toenemen. Het is minder koud dan de voorgaande nacht. Het koelt af naar 0 tot +3 graden in het binnenland en +4 tot +6 graden in de kustgebieden. Aan de grond kan het regionaal vriezen.

Morgenochtend trekken wolkenvelden over het land, maar regionaal komen ook zonnige momenten voor. In de loop van de middag breekt de zon vanuit het westen flink door. In het noorden is kans op een bui. In het midden en zuiden blijft het droog. De temperatuur stijgt naar 14 graden in de kustgebieden tot 18 in het zuidoosten. Dit zijn vrij normale waarden voor de tijd van het jaar. Wel voelt het door de matige westenwind een paar graden kouder aan.

Morgenavond en in de nacht naar zondag klaart het breed op. Met minima van 0 tot 6 graden is het een vrij koude nacht.

Zondag ontstaan na een vrij zonnige start stapelwolken. Regionaal kunnen veel stapelwolken voorkomen en is de zon een tijdje niet te zien. Ook trekken dunne sluierwolken over het land. Waarschijnlijk blijft het droog. Het wordt 16 graden in het noordwesten tot ruim 19 in het zuiden en oosten. In het zuidoosten kan het lokaal 20 graden worden.

Ook maandag is er een mix van zon en wolken, waarbij er soms veel wolkenvelden overtrekken. Ook is er een kleine kans op een beetje regen. Wel is het duidelijk warmer dan de voorgaande dagen. De middagtemperatuur komt uit op 17-23 graden.

De dagen daarna loopt de temperatuur verder op en wordt het op veel plaatsen 20-25 graden. Regionaal kan het in de tweede helft van de week zelfs warmer zijn dan 25 graden. Of het ook overal warm wordt is onzeker. Mogelijk steekt in de kustprovincies een wind van zee op en dan is het gelijk fris. Het binnenland heeft de beste papieren voor hoge temperaturen.

Het weerbeeld bestaat uit een mix van flinke zonnige perioden en wolken. Zeker in de tweede helft van de week kan de zon flink schijnen. Ook blijft het waarschijnlijk droog. Volgend weekend neemt de kans op een bui toe en wordt het mogelijk wat koeler.