Wolkenvelden, lokaal buitje

14-04-2020 JOURE – Er is vrij veel bewolking en ten noorden van de grote rivieren is kans op een buitje. Later wordt het droog en breekt de zon steeds vaker door. Met 8-11 graden is het koud voor de tijd van het jaar. Morgen schijnt de zon volop en bereikt warmere lucht ons land. Donderdag kan het 16-23 graden worden. Ook dan geldt: ga niet op pad en blijf ondanks het mooie weer thuis.

Vanochtend trekken wolkenvelden over het land, maar tussendoor is ook af en toe de zon te zien. Ten noorden van de grote rivieren is kans op een lokale lichte bui. In het zuiden blijft het droog.

Vanmiddag blijft er vrij veel bewolking met tussendoor zonnige momenten. Geleidelijk breekt het wolkendek van het zuiden uit steeds vaker open en worden de zonnige momenten langer. Aan het begin van de middag is ten noorden van de grote rivieren nog een lokale lichte bui mogelijk, maar geleidelijk wordt het droog.

De maxima komen uit op 8 graden in het noorden tot lokaal 11 in het zuiden. Daarmee is het kouder dan normaal. Middagtemperaturen van 11-14 graden zijn halverwege april gebruikelijk. Er waait een zwakke tot matige noorden- tot noordwestenwind. In de loop van de middag neemt de wind in kracht af.

Vanavond klaart het in het zuiden en midden breed op. In het noorden blijven wolkenvelden aanwezig, maar komende nacht klaart het ook daar op. Er staat weinig wind en daardoor kan het flink afkoelen. De minima komen uit op -2 tot +1 graad in het binnenland en +2 tot +4 in de kustgebieden. In het midden kan regionaal mist ontstaan.

Morgenochtend is het op veel plaatsen zonnig. Wel trekken vanuit het noorden sluierwolken over het land. De meeste sluierbewolking is voor het noorden, maar over het algemeen prikt de zon hier makkelijk doorheen. In het midden kan aan het begin van de ochtend mist voorkomen. Deze mist verdwijnt met het opkomen van de zon gauw.

Morgenmiddag is het prachtig weer met veel zon en enkele dunne sluierwolken. De temperatuur stijgt naar 14 graden in het westen en noorden tot lokaal 18 in het zuidoosten. In de kustgebieden is het door wind van zee kouder met 11-13 graden. Er staat een zwakke tot matige westenwind. In het zuiden waait het niet of nauwelijks en is de wind veranderlijk van richting.

Morgenavond en in de nacht naar donderdag is het overwegend helder. De temperatuur daalt naar 0 tot +4 graden. Aan de grond kan het regionaal licht vriezen, maar glad wordt het zeker niet. Er kunnen enkele mistbanken ontstaan.

Donderdag belooft een warme lentedag te worden met veel zon en wat dunne sluierbewolking. In het zuiden neemt de bewolking later op de dag toe, maar het blijft waarschijnlijk droog. De maximumtemperatuur varieert van 16 graden in het noorden tot 23 in het zuiden. Op de Wadden wordt het circa 14 graden.

Ook vrijdag laat de zon zich vaak zien. In het zuiden zijn er naast zonnige perioden ook wolken en in de loop van de middag en avond stijgt de kans op regen- en onweersbuien. In het midden en vooral het noorden is de kans op buien klein. Het wordt 12 graden op de Wadden tot 20 in het zuiden.

In het weekend bestaat het weerbeeld uit een mix van zon en wolken. Daarbij is de meeste zon voor het noorden en de meeste bewolking voor het zuiden. Bovendien maken de zuidelijke provincies zaterdag kans op wat regen. Elders blijft het waarschijnlijk droog. Het kwik stijgt naar 12 graden in het noorden tot 17 in het zuiden. Daarmee is het minder warm dan de voorgaande dagen, maar nog steeds warmer dan gebruikelijk. Maxima van 11-14 graden zijn normaal voor de tijd van het jaar.

De dagen daarna blijft het vrij zacht met 12-17 graden. In het midden wordt het circa 15 graden. Er is een mix van zon en wolken en de kans op regen is klein. Dit weertype lijkt voorlopig aan te houden.