Wolkenvelden en enkele buien

23-12-2019 JOURE – Wolkenvelden, enkele buien en zonnige momenten wisselen elkaar vandaag af. De meeste zon is voor het westen. Het wordt 9-10 graden. Morgen is het nat en grijs met perioden met regen. De temperatuur varieert van 7 tot 10 graden. Eerste Kerstdag laat de zon zich zien. Wel is kans op enkele buien. Tweede Kerstdag is er meer bewolking. Met maximaal 6-9 graden is het zacht.

Vanochtend trekken wolkenvelden en enkele buien over het land. Tussendoor zijn er zonnige momenten.

Vanmiddag blijven wolkenvelden het weerbeeld overheersen en ook dan is kans op enkele buien. Tussen de wolkenvelden door is ruimte voor de zon. De zon is het vaakst te zien in het westelijk kustgebied en op de Wadden. De maxima komen uit op 9 à 10 graden. Er staat een matige westenwind. In de kustgebieden waait het vrij krachtig. Direct aan zee is de wind krachtig.

Vanavond komt er nog een aantal buien voor. Geleidelijk wordt het vanuit het westen tijdelijk overwegend droog en klaart het op. Komende nacht neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe en breidt een regengebied zich noordoostwaarts uit. Het koelt af naar 5-7 graden.

Morgenochtend is het grijs en nat en zijn er perioden met regen. In het noorden en noordoosten is het aan het begin van de ochtend nog droog en gaat het in de tweede helft van de ochtend regenen.

Morgenmiddag blijft het grauw weer met perioden met regen. Wel worden de droge momenten in de tweede helft van de middag geleidelijk langer. Mogelijk breekt de zon in het zuiden dan zelfs even door. De maximumtemperatuur varieert van 7 graden in het noorden tot lokaal 11 in het uiterste zuiden. Normaal is het eind december 4-6 graden. De wind draait gedurende de dag van zuidoost naar west en is zwak tot matig in het midden en noorden. In de zuidelijke landsdelen kan het matig tot vrij krachtig waaien. Daarbij is in de Limburgse heuvels kans op windstoten tot 70 km/uur.

Op Kerstavond kan het af en toe nog regenen. Er zijn veel wolkenvelden, maar ook enkele opklaringen. In de nacht naar woensdag klaart het op meer plaatsen op. Wel blijft kans op buien. De minima komen uit op 4 graden in het noordoosten tot 7 in het zuidwesten. Lokaal kan het wat nevelig zijn.

Woensdag, Eerste Kerstdag, trekken in de ochtend enkele buien over het land. Zon en wolken wisselen elkaar af. Woensdagmiddag neemt het aantal buien vanuit het noordwesten af en wordt het op de meeste plaatsen droog. Daarbij is het prima weer met een mix van zon en stapelwolken. Met maxima van 8-9 graden blijft het zacht voor de tijd van het jaar. Er waait een overwegend matige noordwestenwind.

Woensdagavond zijn er brede opklaringen en blijft het waarschijnlijk droog. De temperatuur daalt snel en halverwege de avond is het 2-5 graden. In de nacht naar donderdag kan lokaal mist ontstaan. Er zijn opklaringen, maar ook wolkenvelden. Geleidelijk neemt de bewolking vanuit het zuidwesten toe. De temperatuur daalt naar 0-2 graden in het binnenland en 3 à 4 graden in de kustgebieden. Regionaal kan het aan de grond vriezen. Daardoor kan het plaatselijk glad worden.

Donderdag, Tweede Kerstdag, is het heel ander weer dan op woensdag. Het is overwegend bewolkt met in de loop van de dag kans op wat regen. De middagtemperatuur komt uit op 6-8 graden.

De dagen daarna blijft het zacht met maxima tussen 5 en 10 graden. Normaal is het eind december 4-6 graden. Het weerbeeld laat veel wolken zien en sporadisch wat zon. Af en toe kan een beetje regen vallen, maar een groot deel van de tijd blijft het droog. Ook met Oud en Nieuw is kans op wat regen en overheerst bewolking. In het nieuwe jaar lijkt het wisselvalliger te worden.