Wolken, zon en oosten een bui

10-06-2020 JOURE – Vandaag wordt het 15-20 graden. In het westen is meer zon dan in het oosten. Later neemt vanuit het oosten de kans op buien toe. Morgen valt in het noorden wat regen. In de rest van het land is het meest droog. Het wordt warmer met 17-23 graden. De dagen daarna wordt het zomers warm. Zaterdag kan het landinwaarts 30 graden worden. In het weekend ontstaan wel onweersbuien.

In het zuiden en oosten is het bewolkt. In het westen en noorden van het land is er meer ruimte voor de zon. Op de meeste plaatsen is het droog. Langs de oostgrens valt zeer lokaal een beetje regen.

Vanochtend blijft het op veel plaatsen droog met vrij veel bewolking. In de westelijke helft van het land zal de zon vaker te zien zijn dan in het oosten. Aan het einde van de ochtend neemt in het oosten de kans op een bui toe. Er waait een zwakke noordoostenwind en de temperatuur loopt op naar 13-16 graden.

Vanmiddag wordt het 15-16 graden op de Wadden en aan de noordkust tot 19-20 graden in Zuid-Nederland. Er is vrij veel bewolking en slechts af en toe zon. In het westen blijft het op de meeste plaatsen droog en in de oostelijke helft van het land kunnen enkele buien tot ontwikkeling komen. In het zuidoosten is een kleine kans op onweer. De wind is zwak en waait uit het noordoosten. Langs de noordkust is de wind matig van kracht.

Vanavond en vannacht neemt ook in het westen de kans op een bui toe. In het oosten wordt het overwegend droog. Aan het einde van de nacht volgt in het noorden wat regen. De minimumtemperatuur ligt rond 12 graden.

Morgenochtend start in het noorden regenachtig en in de rest van het land op de meeste plaatsen droog. In de zuidelijke helft van het land is er ook ruimte voor de zon.

Morgenmiddag is het op veel plaatsen droog. In het uiterste noorden kan nog wat lichte regen vallen en langs de zuidgrens is kans op een (onweers)bui. De meeste buien zijn echter voor België. De maximumtemperatuur wordt pas aan het einde van de middag bereikt en varieert van 17 graden op de Wadden tot 23 graden in het zuidoosten. In de Randstad, Flevoland en Drenthe wordt het circa 21 graden. De noordoostenwind is matig, aan zee soms vrij krachtig (5 Bft.)

Morgenavond is het op de meeste plaatsen droog. In de nacht naar vrijdag wordt het op veel plaatsen niet kouder dan 14 graden.

Vrijdag start wisselend bewolkt met in het zuiden van het land meer ruimte voor de zon dan in het noorden. In de middag zijn er overal zonnige perioden, maar ontstaan ook stapelwolken. Het wordt op veel plaatsen zomers warm met 25-27 graden. In Brabant en Limburg kan het 28 graden worden. Op de Wadden, aan de noordkust en in het westen van Zeeland blijft het kwik steken op 21-24 graden. De wind draait van noordoost naar oost en is matig van kracht. Vrijdagavond is, vooral in het zuiden, kans op een lokale onweersbui.

Zaterdag wordt de warmste dag van de week met 23 graden op de Wadden, 27 graden in Utrecht en lokaal 30 graden in het oosten en zuidoosten. Er is veel ruimte voor de zon, maar in de middag ontstaan ook fikse stapelwolken. In de loop van de middag en avond kunnen deze stapelwolken uitgroeien tot stevige regen- en onweersbuien. Plaatselijk kan veel regen vallen.

Zondag wordt het 21-24 graden in het westen en 25-27 graden in het binnenland. Er is een mix van zon, stapelwolken en buien. Vooral in de oostelijke helft van het land kan het opnieuw tot stevige onweersbuien komen. Er waait een matige tot vrij krachtige (noord)westenwind.

Volgende week blijft het behoorlijk warm zomerweer met maxima van 21 graden in het noordwesten tot 27 graden in het zuidoosten. De zon schijnt vaak, maar er is ook elke dag kans op een (onweers)bui.