Wolken, zon en een enkele bui

02-12-2019 JOURE – Het is koud met in het midden en zuiden een graadje vorst en in het zuidoosten lokaal mist. Vooral in de kustprovincies komen enkele buien voor, maar ook landinwaarts is kans op een bui. Het wordt vanmiddag 6-8 graden. Komende dagen is het droog met wolkenvelden en geregeld zon. Het wordt 5-9 graden. Vanaf vrijdag wordt het wisselvalliger en zachter met zondag 9-11 graden.

Vanochtend is er een mix van wolkenvelden en zonneschijn. In de kustgebieden komen enkele buien voor. De temperatuur ligt in het midden en zuiden 1-2 graden onder nul en lokaal komt gladheid voor door bevriezing. In de kustgebieden is het ruim boven nul. De wind waait uit het westen tot noordwesten en is zwak boven land en (vrij) krachtig in het noordelijk kustgebied en op de Wadden. 

De temperatuur stijgt geleidelijk overal tot boven nul en de mist in het zuidoosten verdwijnt. Vanmiddag stijgt het kwik naar maximaal 5-6 graden in Limburg, oostelijk Brabant en de regio Twente. In de rest van het land wordt het 7-8 graden en in het westen kan het 9 graden worden. Daarmee is de temperatuur redelijk normaal voor begin december.

De wind waait uit het noordwesten en is zwak tot matig en aan zee eerst nog vrij krachtig. Het weerbeeld laat stapelwolken zien, maar ook geregeld zonneschijn. Verspreid over het land is een bui mogelijk en de grootste kans op buien maakt het westen en zuidwesten.

Vanavond is het landinwaarts meest droog, maar in de kustgebieden is aanhoudend kans op een bui. Komende nacht is het bewolkt en kan lokaal wat lichte regen vallen. In het zuiden en zuidoosten is kans op mist. De temperatuur daalt naar 1-3 graden boven nul, alleen in het zuidoosten kan het kwik dalen naar net iets onder nul. In de kustgebieden wordt het niet kouder dan 4-5 graden.

Morgenochtend is in het noorden kans op een bui. In de rest van het land is het droog en in het zuiden is kans op mist. In het zuidoosten kan de mist hardnekkig zijn. Er staat weinig wind.

Morgenmiddag neemt de zuidwestenwind geleidelijk in kracht toe en wordt zwak tot matig boven land en vrij krachtig bij de Wadden. De mist verdwijnt en wat overblijft is vrij veel bewolking met tussendoor ook geregeld de zon. De temperatuur stijgt naar maximaal 7 graden in de oostelijke helft en naar 9 in het westen.

Morgenavond en in de nacht naar woensdag is weer kans op mist. De temperatuur daalt naar waarden rond het vriespunt in het zuiden en zuidoosten en naar 3-4 graden in het westen en noorden.

Woensdag is het rustig weer met in de ochtend op veel plaatsen mist en laaghangende bewolking. Als dit is opgelost zijn er naast wolkenvelden ook perioden met zon. De temperatuur stijgt naar 5-6 graden. De wind waait niet meer dan zwak uit richtingen tussen zuid en oost.

Donderdag is het opnieuw aanvankelijk op veel plaatsen grijs met veel (laaghangende) bewolking. Aan de westkust kan in de middag de zon schijnen. Het blijft droog en aanvankelijk staat er weinig wind. Later op de dag neemt de zuidwestenwind toe naar matig en aan zee naar (vrij) krachtig. Na een nacht met op veel plaatsen lichte vorst stijgt het kwik overdag naar 4-6 graden. Lokaal kan het in het noorden en noordwesten 7 graden worden.

Vrijdag schakelen we over op een heel ander weertype. De bewolking overheerst en het gaat overal enige tijd regenen. De zuidwestenwind neemt toe naar matig boven land en naar (vrij) krachtig aan zee. De temperatuur stijgt naar 6-7 graden in het oosten en zuidoosten en naar 8-9 in de rest van het land. Lokaal kan het kwik stijgen naar een graad of 10.

In het weekend blijft het wisselvallig met zaterdag enkele buien en tussendoor ook wat zon. Zondag is het bewolkt en valt geruime tijd regen. De zuidwestenwind is duidelijk aanwezig en de temperatuur stijgt zaterdag naar 8-10 graden. Zondag wordt het nog een graadje zachter en kan het in het westen en zuiden lokaal 11 graden worden. Daarmee is zachter dan gebruikelijk voor december.