Wolken, wat zon en enkele bui

25-10-2019 JOURE – Zon, stapelwolken en sluierwolken wisselen elkaar vandaag af. Er is kans op een enkele bui en het wordt 15-16 graden. De avond verloopt onstuimig met in het noordwesten een stormachtige wind. Morgen is het bijzonder zacht met 16-20 graden en vrij veel zon. Daarna wordt het gevoelig kouder met na het weekend kans op nachtvorst. Overdag stijgt het kwik naar circa 11 graden.

Vanochtend is er een mix van dikke sluierwolken, stapelwolken en wat zon. Regionaal is de sluierbewolking zo dik dat de zon een waterige aanblik krijgt. In het noordwesten is kans op enkele buien. Elders blijft het droog.

Vanmiddag blijven zon, sluierwolken en stapelwolken elkaar afwisselen. In de eerste helft van de middag is het overwegend droog. In de tweede helft van de middag neemt in het uiterste noordwesten de bewolking en kans op een spatje regen toe. Elders blijft het droog.

De maxima komen uit op 15 à 16 graden. In Limburg kan het lokaal 17 graden worden. Daarmee is het duidelijk minder zacht dan gisteren, maar nog steeds zachter dan normaal. Maxima van 12-13 graden zijn in deze tijd van het jaar gebruikelijk. Er staat een matige en aan zee vrij krachtige zuiden- tot zuidwestenwind.

In de loop van de middag neemt de wind in kracht toe en vanavond wordt het onstuimig. In het noordwestelijk kustgebied waait een harde tot stormachtige zuiden- tot zuidwestenwind (7-8 Bft.) en is kans op zware windstoten tot 85 km/uur. In het oostelijk Waddengebied en de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust is de wind meestal hard. In het binnenland waait het matig tot vrij krachtig.

Over het noordwesten trekken wolkenvelden en in het uiterste noorden en noordwesten is kans op wat lichte regen. Veel stelt het niet voor. In de rest van het land blijft het droog en is er een mix van wolkenvelden en opklaringen.

Komende nacht heeft vooral de noordwestelijke helft met wolkenvelden te maken. In het zuidoosten klaart het breed op. Het koelt af naar 13-14 graden en daarmee verloopt de nacht zacht. Het blijft onstuimig, maar in de loop van de nacht neemt de wind langzaam in kracht af.

Morgenochtend blijft in het noordwesten veel bewolking aanwezig en in het uiterste noordwesten kan soms wat lichte regen vallen. Verder naar het zuidoosten krijgt de zon meer ruimte en zeker in Brabant en Limburg is het vrij zonnig.

Morgenmiddag blijft het weerbeeld hetzelfde. Het is bijzonder zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 16 graden op de Wadden, circa 18 in het midden en regionaal 20 in het zuiden en zuidoosten. De zuidwestenwind is matig tot vrij krachtig in het binnenland en krachtig tot hard in de kustgebieden. Het is prima weer voor een boswandeling en uit de wind kun je makkelijk in je T-shirt buiten zitten.

Morgenavond neemt de bewolking geleidelijk toe en breidt een regengebied zich over de Wadden, Noord-Holland en Friesland uit. In de tweede helft van de avond gaat het ook in Groningen, Flevoland, Utrecht en Zuid-Holland licht regenen.

In de nacht naar zondag trekt het regengebied verder naar het zuidoosten. In de loop van de nacht wordt het in het noordwesten alweer droog en klaart het op. Met het regengebied draait de wind van zuidwest naar noordwest en wordt het gevoelig kouder. De minima komen rond 9 graden uit.

Zondagochtend trekt de regen geleidelijk naar het zuidoosten weg. In Zuid-Limburg blijft tot en met de middag kans op regen en is het overwegend bewolkt. In de rest van het land bestaat het weerbeeld uit stapelwolken, sluierwolken en wat zon. De meeste zon is voor het noordwesten. Het wordt 13 graden op de Wadden tot 15 in het zuidoosten. Daarmee blijft het een paar graden zachter dan normaal. Er staat een matige tot vrij krachtige noordwestenwind.

Zondagavond en in de nacht naar maandag neemt de wind sterk in kracht af. Het klaart breed op en daardoor koelt het flink af. De minima komen uit op +1 graad in het oosten en zuidoosten tot +6 graden in de kustgebieden. Boven de zandgronden in Brabant, Limburg, de Achterhoek en Twente kan het lokaal vriezen. Bovendien kan in de koudste gebieden plaatselijk mist ontstaan.

Maandag lost eventuele mist geleidelijk op en vooral in de middag is het prachtig najaarsweer. Zon en stapelwolken wisselen elkaar af en vooral in de kustgebieden in het noordwesten en noorden is kans op een bui. De maximumtemperatuur komt rond 12 graden uit.

De nacht van maandag op dinsdag verloopt nog wat kouder dan de voorgaande nacht. Regionaal kan het vriezen met 0 tot -1 graad. Opnieuw kan mist ontstaan.

De dagen daarna houdt het frisse weer met nachtvorst aan. Daarbij is de zon overdag vaak te zien en blijft het overwegend droog. Het wordt circa 11 graden. In de tweede helft van de week neemt de bewolking toe en lijkt het wat zachter te worden.